Årets löparfest är här!

Framkomligheten i staden påverkas under Göteborgsvarvet. Läs mer här!

68 000 löpare är anmälda till årets upplaga av Göteborgsvarvet som arrangeras på lördag den 19 maj. Dessutom kommer cirka 1 500 löpare att springa Cityvarvet, som går genom centrum samma dag.

Bägge loppen startar klockan 13:00. Start och mål för Göteborgsvarvet är traditionsenligt i Slottsskogen, medan Cityvarvet startar på Götaplatsen och därifrån har samma sträckning som avslutningen av Göteborgsvarvet.

Klicka på bilden nedan för en större karta över Göteborgsvarvets bansträckning och alternativa körvägar:

 

Avstängda gator
När det gäller Göteborgsvarvets start i Slottsskogen så sker den på Margretebergsgatan, som stängs av mellan Dag Hammarskjöldsleden och Kungsladugårdsgatan klockan 08:00 till 19:15. Även Slottsskogsgatan mellan Högsboleden och Skytteskogsgatan är avstängd under samma tid.

Göteborgsvarvet går sedan precis som tidigare år genom centrum och på båda sidor om älven. Längs banan stängs intilliggande gator av i etapper mellan klockan 11:00-19:00. Har du parkerat innanför och längs bansträckningen riskerar du att inte komma iväg den tid du räknat med. Tänk på att planera dina ärenden och aktiviteter efter detta.

Broarna påverkas
Älvsborgsbron har begränsad framkomlighet från cirka klockan 11:00 till cirka 17:30. För fordonstrafiken gäller att den östra sidan av bron stängs och tilldelas helt åt Göteborgsvarvets löpare, medan den västra sidan av bron blir dubbelriktad med två körfält för trafiken mot centrum och ett körfält mot Hisingen.

För dig som cyklar eller går gäller att den västra gång- och cykelbanan på Älvsborgsbron hålls öppen och blir dubbelriktad, samtidigt som den östra gång- och cykelbanan som vanligt är stängd under Göteborgsvarvet-dagen.

Götaälvbron stängs av för all biltrafik i riktning mot centrum klockan 11:30–19:15. Du som cyklar eller går hänvisas till den östra sidan av bron under dessa tider, där gång- och cykelbanan är dubbelriktad. Arbeten pågår vid Frihamnen på Hisingen så välj istället den östra sidan redan från Hjalmar Brantingsplatsen.

Parkera utanför banan
Övre Husargatan stängs av cirka klockan 12:30 från Linnéplatsen i riktning mot Vasagatan. All trafik leds under tiden om via Linnégatan. Boende i Haga tar sig in i området från Järntorget, medan utfart finns via Husargatan. Du som cyklar eller går bör välja den västra sidan av Övre Husargatan mellan Skanstorget fram till Linnéplatsen.

Östra Sannegården är avstängd från klockan 13:00 till 18:00. Bor du i området och behöver använda bilen, tänk på att parkera utanför avstängningen.

Paddan – ett alternativ
Nordstans utfart mot Kanaltorgsgatan är avstängd klockan 12:25–18:45. All trafik leds ut via en tillfällig utfart i cykelbanan.

Medan loppet pågår finns det ingen möjlighet att passera Östra Hamngatan. Promenera istället till Lilla Bommen eller Göteborgsoperan och vidare över Torsten Henrikssons Gångbro. Ett annat alternativ är Paddanbåten, som kör i skytteltrafik mellan Lejontrappan och Drottningtorget från klockan 12:30 till 18:00.

Låt bilen stå
Undvik att ta bilen till startområdet i Slottsskogen, som alltså stängs av redan klockan 08:00. Om du måste ta bilen, så välj gärna parkeringsanläggningarna i Gårda, Heden eller Nordstan och ta kollektivtrafiken därifrån. Det är förbjudet att parkera längs bansträckningen, utefter lederna och på gång- och cykelbanor. Det är inte heller tillåtet att hindra boendes in- och utfarter.

Ändringar i kollektivtrafiken
Kollektivtrafiken får ändrad linjesträckning under lördagen. Besök Västtrafiks hemsida för att se hur din resa och linje påverkas.

Hållplatserna närmast start- och målområdet är Marklandsgatan, Botaniska trädgården och Linnéplatsen. Glöm inte att du som deltar i Göteborgsvavet åker gratis i kollektivtrafiken från torsdagen den 17 maj fram till lördagen den 19 maj. Startbeviset gäller även som färdbevis under aktuella datum på Ale- Alingsås- och Kungsbackapendeln.

Bussar för löpare
För dig som planerar att hämta din nummerlapp på lördag finns parkering vid Åbys travbana. Härifrån går det kostnadsfria direktbussar till Korsvägen och Göteborgsvarvets Expomässa på Svenska mässan, där det går att hämta nummerlapp för att sedan åka vidare med buss till startområdet. Efter loppet går det kostnadsfria bussar från Botaniska trädgården som tar löpare tillbaka till Åbys parkering.

För dig som redan har hämtat ut din nummerlapp finns även parkering vid Högsbos industriområde. Härifrån går det bussar till och från startområdet i anslutning till Marklandsgatan/Botaniska trädgården.

Slutligen gäller att abonnerade bussar och husbilar kan parkera på Valhalla IP, intill Scandinavium, där det är nära till utlämningen av nummerlappar på Göteborgsvarvet Expo. Löpare tar sig sedan med kollektivtrafiken till start.

Du som vill veta mer om Göteborgsvarvet har en länk till evenemanget här.

Läs också