Direkt till innehåll

Gör dig redo för sommartrafiken

Dags att packa bilen och ge sig av på äventyr? Här är några tips på vägen för en säkrare och trevligare bilresa innan du ger dig ut i sommartrafiken.

Sommartid väljer många av oss att köra längre sträckor på vägar man inte känner till så väl. Oavsett om det blir en längre eller kortare bilresa i sommar finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan du ger dig ut i sommartrafiken.

Planera din resa och ha koll på trafikläget

Ta för vana att planera din resa och uppdatera dig om trafikläget innan du sätter dig i bilen. Var ute i god tid, vägarbeten och omledningar kan göra att resan tar längre tid än planerat. Välj en säker väg med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror, även om det innebär en något längre resväg. Och se till att vara utvilad när du sätter dig bakom ratten.

På Trafikverkets hemsida hittar du kartor som visar vilka vägar som har mitträcken, trafiksäkerhetskameror och vilka vägar som har kapacitet för mycket trafik. Du kan också använda Trafikverkets information eller Trafiken.nu-appen för att se om det pågår några vägarbeten eller andra störningar på din resväg.

Ta paus och ladda batterierna

Både föraren och bilen kan behöva påfyllning under en längre resa. Kör du elbil? Se till att kolla upp i förväg var det finns laddstationer på vägen och varför inte passa på att ta en fikapaus när bilen laddas. Trafikverket har cirka 270 rastplatser runt om i landet där du kan ta pauser. Det är också bra att ha något att dricka i bilen och något snacks, då du kan hamna i oväntade köer om tillfälliga vägarbeten dyker upp på resvägen, så som dikesröjning och väglinjemålning.

Packa bilen säkert

Var noga med att lasta bilen säkert. Stapla inte tung last i bagageutrymmet ovanför ryggstödshöjd även om det finns skyddsnät. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som möjligt. Kontrollera max last för bil, takräcke och takbox i instruktionsboken. Hos Transportstyrlsen kan du läsa mer om hur du packar bilen rätt.

Se upp för halka

Att överraskas av halka mitt i sommaren är inget man väntar sig. Men faktum är att en värmebölja kan leda till fenomenet ”blödande asfalt”. Risken ökar på vägar med nylagd beläggning då bindmedlet i beläggningen är mjukt. När asfalten värms upp kan bindmedel stiga upp i vägytan som svarta blanka fläckar vilket orsakar sämre väggrepp och halka.

Som trafikant bör du även vara extra uppmärksam på löst grus och vattenplaning i samband med regn. Efter en längre värmeperiod kan vägbanor bli väldigt hala vid regn.

Checklista inför sommarens bilresor:

– Starta resan i god tid – var utvilad, kör aldrig påverkad

– Planera din resa och håll dig uppdaterad om trafikläget. Ladda ner appen Trafiken.nu eller kika på Trafikverkets väginformation

– Se till att alla i bilen är bältade

– Håll hastighet och håll avstånd – kör försiktigt förbi vägarbetsplatser och tänk på de som jobbar längs vägarna! Alla ska komma hem efter jobbet

– Låt bli mobilen när du kör – men ha en laddad telefon med dig så du kan ringa om något oförutsett händer

– Ta regelbundna raster – och se till att ha någon dryck i bilen.

Bra information och kartor inför din planerade bilresa:

Trafikverket – Karta mötesfria vägar i Sverige

Trafikverket – Rastplatser

Transportstyrelsen – Lastsäkring

Trafik Göteborg – Här är sommarens stora vägarbeten

 

Läs också