Direkt till innehåll

Håll avstånd i midsommartrafiken

Midsommarhelgen är en av de helger på året då vi reser som mest. Planera din resa och räkna med längre restid än vanligt.

Torsdagen och söndagen i midsommarhelgen är de dagar då trafiken på vägarna är som störst. Något som i år kan bidra till en mer intensiv trafik på vägarna är att Folkhälsomyndigheten under rådande pandemi skärpt tonen vad gäller kollektivtrafikresor. Detta samtidigt som det sedan 13 juni nu är fritt för resande i hela Sverige. Räkna därför med längre restid än vanligt.

Minska olyckor – håll hastigheten
Mycket trafik längs vägarna ökar risken för olyckor. Ta det därför lugnt och håll hastigheten både för din egen och andras säkerhet. Om alla håller hastigheten kan antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken minska. Uppgifter från Trafikverket visar att om du kolliderar i 80 km/tim istället för 90 km/tim minskar risken att omkomma med 40 procent. En krock i 90 km/tim motsvarar ett fall från tionde våningen. Att lätta på gasen ger även andra fördelar som lägre bränsleförbrukning och mindre koldioxidutsläpp.

Flera vägarbeten tar paus
Under midsommarhelgen utförs inga beläggningsarbeten och längs Marstrandsvägen, väg 168, där man bygger ut cykelbanan avbryts arbetet tillfälligt till förmån för midsommartrafiken. Kör du däremot E20 mellan Ingared och Tollered är det begränsad framkomlighet som gäller hela sommaren. Här kan det stundtals bli kö när sträckan byggs om till motorväg. Ett körfält är öppet i vardera riktningen i cirka 4 kilometer och det råder omkörningsförbud och nedsatt hastighet.

Håll avstånd i kollektivtrafiken
Planerar du att åka buss, tåg eller spårvagn för att ta någon av skärgårdsbåtarna för att nå midsommarfirandet behöver du planera din resa väl. Speciellt om det inte går att boka plats. Sedan den 13 juni har Folkhälsomyndigheten förändrade råd som gäller resor med kollektivtrafik. Du kan läsa mer om detta på Västtrafiks hemsida eller i vår nyhetsartikel Nya rådet: ”Åk inte spårvagn och buss!”

I sommar kommer även tågtrafiken söder om Göteborgs Centralstation att förändras. Från den 22 juni är det färre turer och en del inställda avgångar. För mer detaljerad information om tågtrafiken i sommar hänvisar vi till respektive tågbolag och/eller Västtrafik.

Med omtanke om dig och dina medtrafikanter önskar vi på Trafik Göteborg en glad midsommar!

Läs också