Direkt till innehåll

Kör säkert i sommartrafiken

Sommaren brukar innebära en del bilåkande för många semesterfirare. Här är några tips för en säkrare resa på vägarna.

Från midsommar och framåt fylls vägarna av semesterfirare. Många ger sig ut på utflykter och kör längre än vad de kanske är vana vid. När många trafikanter ska samsas på vägarna är det extra viktigt att hålla hastighet och avstånd.

Planera resan och håll koll på vägarbeten

Under sommaren utförs en del vägarbeten runt om i landet, så planera gärna din resa i förväg och var ute i god tid. Om möjligt, välj en säker väg med mitträcken och se till att vara utvilad när du sätter dig bakom ratten. På Trafikverkets hemsida finns kartor över alla mötesfria vägar i landet och Trafik Göteborg har samlat info om sommarens stora trafikpåverkande arbeten i Göteborgsområdet.

Ett annat tips är att ladda ner Trafiken.nu-appen. Där kan du se aktuellt trafikläge i hela Västra Götaland, Bohuslän och delar av Halland. Du kan också bevaka olika områden och få notiser om händelser på önskade resvägar.

Se upp för halka

Som trafikant om sommaren förväntar man sig kanske inte att överraskas av halka. Men faktum är att en värmebölja kan leda till fenomenet ”blödande asfalt”. Risken ökar på vägar med nylagd beläggning då bindmedlet i beläggningen är mjukt. När asfalten värms upp kan bindmedel stiga upp i vägytan som svarta blanka fläckar vilket orsakar sämre väggrepp och halka.

Som trafikant bör du även vara extra uppmärksam på löst grus och vattenplaning i samband med regn. Efter en längre värmeperiod kan vägbanor bli väldigt hala vid regn.

Packa bilen säkert

Har du mycket packning som ska med under semestern? Var noga med att lasta bilen säkert. Stapla inte tung last i bagageutrymmet ovanför ryggstödshöjd även om det finns skyddsnät. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som möjligt. Kontrollera max last för bil, takräcke, takbox i instruktionsboken. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om hur du packar bilen rätt.

Läs också