Nya öppningstider för Götaälvbron

Götaälvbron får nya öppningstider i sommar efter trafikkaoset i centrala Göteborg då brons klaffar inte ville stänga.

Det var onsdagen den 9 maj som det blev totalstopp i trafiken över Götaälvbron efter att klaffarna fastnade i uppfällt läge. Trafikkontoret meddelade då att bron endast kommer att öppnas för båttrafik mellan klockan 22:00 och 06:00, för att minimera risken för fler oväntade trafikstörningar.

Ändrade öppningstider
Nu ändras öppningstiderna igen. Från maj till augusti kommer bron endast att öppnas för sjöfart mellan klockan 00.00 och 06.00, samt mellan klockan 09.00 och 12.00 på vardagar. På helgerna är öppningstiderna klockan 00.00-12.00. Bron kan komma att öppnas för båtar också andra tider, under förutsättning att det råder svalt väder och klaffen då fungerar som den ska.

Tre orsaker till klaffproblem
Det finns tre orsaker till att Götaälvbrons klaffar inte vill öppna och stänga. Det varma vädret som utvidgar stålet i klaffen, den gamla brokonstruktionen och det pågående bygget av Hisingsbron intill som gör att bron rör sig något.

Under varma dagar kommer kallt vatten att spolas på klaffen för att förhindra att den vidgar sig. Då placeras vägskyltar ut som varnar för halka på körbanan.

Läs också