Direkt till innehåll

Se upp för vilda djur på Göteborgsvägarna

Trafik Göteborg uppmanar trafikanter att vara extra uppmärksamma på vilda djur på vägarna i Göteborgsområdet. Så här gör du om olyckan är framme.

Så här års ökar risken för viltolyckor då vilda djur under jakt och brunstperiod ofta tar sig upp på vägarna.

Under de senaste veckorna har Trafik Göteborgs trafikledning fått in flera fall som rör vilda djur på vägarna i Göteborgsområdet.

– De klassiska ställena som vi ofta får rapporter om vilt längs vägarna är vid Kallebäck, Delsjön, Söderleden och i Mölndal mellan Åbromotet och Torrekullamotet. Då handlar det nästan alltid om vilda djur som hamnat på fel sida viltstängslet, säger Martin Gärdehed, vägtrafikledare på Trafik Göteborg.

Vad kan man som trafikant göra för att minska risken för viltolycka?

– Sänk hastigheten. Då ökar du chansen att upptäcka vilt längs vägarna och möjligheten att hinna agera. Var uppmärksam på skyltning, ta alltid varningsmärken om vilda djur på allvar. Skyltarna sitter ofta uppsatta på kända stråk. Speciellt när du ger dig ut i trafiken vid gryning och skymning då vilda djur rör sig som mest, menar Martin Gärdehed.

Om olyckan är framme

Om du råkar ut för en viltolycka ska du larma polis via 112. Om du använder dig av gratisappen 112 så ser larmcentralen automatiskt var du befinner dig. Om en viltolycka inträffar med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår eller örn, är du skyldig att anmäla olyckan till polisen och att märka ut platsen.

Så här gör du:

  • Placera ut en varningstriangel och märk ut där olyckan skett, så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Viltolycksremsa ska hängas på den sida av vägen där djuret försvann eller ligger dött. Har du inte en viltolycksremsa, se till att märka ut platsen med något annat som är väl synligt, som en påse eller halsduk. Viltolycksremsa att ha i bilen finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Om du ser vilda djur på eller längs vägen

Viltstängsel är ingen garanti för att vilda djur inte ska kunna ta sig ut till vägen. Om du som trafikant ser vilt på eller intill vägen kan du alltid kontakta Trafikverkets Kontaktcenter, telefon 0771-921 92, som ser till att ärendet hamnar rätt och kan hanteras.

Du kan läsa mer om viltolyckor på Polisen, Trafikverket eller Nationella Viltolycksrådets hemsida. Länkar hittar du nedan:

Trafikverket – Se upp för vilt på vägarna

Polisen – Viltolyckor

Nationella Viltolycksrådet 

Läs också