Direkt till innehåll

Se upp för vilda djur på vägen

Risken för viltolyckor ökar under hösten och vintern. Trafik Göteborg tipsar om vad du bör tänka på som trafikant.

Så här års ökar risken för viltolyckor då älgar och annat vilt är i mer rörelse än vanligt på grund av parningstid. Dessutom kör vi mer i mörker och det är just i mörker som vilda djur känner sig som mest trygga. Sedan hjälper det inte att djuren kan vara svåra att upptäcka i mörker, särskilt i ljuset från mötande bilar.

Det är också viktigt att hålla hastigheten för viltstängsel garanterar inte att vägen är fri från älgar och andra djur. Via trafikplatser, öppna grindar längs vägarna eller hål i staketet tar sig djur enkelt ut på vägen. När det händer kan djuren bli extra stressade och springa över vägbanan för att försöka ta sig ut i skogen igen.

Ring alltid 112 vid viltolycka

Om en viltolycka inträffar ska du alltid ringa 112. Detta gäller både när vilt och tamdjur körs på i trafiken. Att inte ringa 112 och anmäla en sådan olycka är olagligt.

När du ringer 112, var noga med att uppge olycksplatsen, vägnummer, ort och eventuella kännetecken – som en specifik plats eller ett landmärke.

Skyldigheter som förare

Det här gäller om du är inblandad i en viltolycka:

  • Ring 112 och anmäl olyckan;
  • Placera ut en varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare kan hitta platsen;
  • Häng ut en viltolycksremsa på den sida av vägen där viltet försvann eller ligger dött.

 

Om du inte har en viltolycksremsa liggande i bilen så finns de att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Innan olyckan är framme

Skulle du som trafikant uppmärksamma vilt på vägen eller på fel sida av viltstängslet kan du alltid meddela detta till Trafikverkets Kontaktcenter på telefon 0771-921 921.

På Trafikverkets hemsida finns mer information och statistik om viltolyckor.

Läs också