Tips, råd och riktlinjer om coronatrafiken

Vi behöver alla ta vårt ansvar för att bidra till trygga resor i kollektivtrafiken. Tänk på att visa hänsyn och hålla avstånd.

Om vi alla hjälps åt att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken ger vi plats för dem som verkligen behöver ta bussen, spårvagnen eller tåget. Här nedan hittar du information om och tips på hur du kan planera och bidra till tryggare resor.

Undvik onödiga resor

De flesta reser i kollektivtrafiken under rusningstid och därför är det bra om du kan resa på annan tid. Västtrafik uppmuntrar också till att jobba hemifrån, cykla eller gå för den som kan – allt för att förhindra trängsel på fordonen. Kanske är det inte så långt dit du ska och kan gå istället för att åka några hållplatser med spårvagnen? Om du måste åka kollektivt så uppmanas du att visa hänsyn och hålla avstånd eller välja ett alternativ där det går att boka en sittplats.

Gång och cykel som resealternativ

För dig som kan gå eller cykla så vill vi tipsa om appen Västtrafik To Go. Där får du nämligen upp resealternativen gång och cykel vid sökning på kortare resor. Under färdmedlet gång får du veta antalet steg, hur lång sträckan är och hur lång tid det tar att gå sträckan du sökt. Föredrar du att cykla så kan du enkelt se hur lång tid en resa med cykel tar jämfört med en resa i kollektivtrafiken. Du kan också se förslag på vilken väg du kan cykla.

Kanske vill du både gå och cykla – testa Styr & Ställ och cykla en sträcka.

Välj nästa avgång

En annan funktion i appen Västtrafik To Go är att du kan se när och var det kan vara trångt på den linjen du tänkt åka med. Det bästa är om du kan planera din resa så att du har tid att vänta på nästa avgång om det börjar bli fullt ombord. Eller kanske hinna med en promenad till en hållplats en bit bort? På Västtrafiks hemsida kan du hitta mer information om vilka som är de populäraste hållplatserna på den linje du tänkt åka med.

Här hittar du information om linjer där det kan vara trångt ombord

Tack för att du bidrar till tryggare resor och glöm inte hålla avstånd till dina medresenärer!

Läs också