Upplev Göteborg – vi visar vägen!

Göteborg laddar för jul. Vi hjälper dig att planera din resa och lotsar dig rätt bland pågående trafikstörningar.

Shopping, upplevelser, caféer och restauranger – Göteborgs centrum har mycket att erbjuda, inte minst nu när julen närmar sig. För dig som tänker besöka Sveriges framsida de kommande veckorna vill vi på Trafik Göteborg dels berätta hur du kan planera din resa, dels informera om några av de mest trafikpåverkande arbetena som just nu pågår i och runt centrum.

Kolla läget i appen
Börja med att ladda ned Trafiken.nu-appen till din smartphone redan idag! Appen är en tjänst från Trafik Göteborg och i dess realtidskarta får du snabbt överblick över det aktuella trafikläget. Det gör i sin tur att du direkt kan se om det är några köer eller vägarbeten på din tänkta färdväg. Ta en titt på läget i appen innan du ger dig av hemifrån, så att du i god tid kan besluta om du ska välja bilen eller istället åka kollektivt eller cykla. Trafiken.nu-appen finns för både Android- och iPhone-mobiler.

I såväl appen som webbversionen av Trafiken.nu finns även ett stort antal trafikkameror som visar aktuellt trafikläge. Orolig över om det exempelvis är stillastående trafik på Åkareplatsen? Klicka på ”Trafikkameror”, zooma in i kartan och klicka på lämplig kamera, så ser du i realtid hur läget ser ut.

I webbversionen av Trafiken.nu finns dessutom en cykelreseplanerare, där du som cyklar kan skriva in start- och slutpunkt på din resa och få info om aktuella störningar på din väg.

Läs våra nyheter
Du som vill vara ännu mer förutseende gör klokt i att ta del av våra nyheter. De hittar du dels här på sajten trafikgoteborg.se, dels i appen och på sajten Trafiken.nu. I nyheterna berättar vi om de största och viktigaste trafikpåverkande händelserna just nu, och du kan alltid vara säker på att vi har den mest uppdaterade och tillförlitliga information som finns att tillgå.

Ett smart sätt att hänga med i nyhetsflödet är att anmäla sig till nyhetsbrevet Veckans trafik. Scrolla ned på någon av sajterna trafikgoteborg.se och Trafiken.nu och anmäl dig. Det enda du behöver uppge är en mailadress, så vips! får du nyhetsbrevet i din mailkorg varje fredag förmiddag.

Ta en titt på framtiden
Intresserad av hur framkomligheten i Göteborgsområdet ser ut på lite längre sikt? Då ska du kolla in vår unika tjänst Framkomlighetskartan. Här får du info just om hur framkomligheten i trafiken väntas bli framöver i samband med aktuella och kommande större byggprojekt. Förutom att du här får en snabb överblick över olika trafiksituationer kan du fördjupa dig genom att klicka dig vidare på de länkar som hör till varje projekt.

Allt på ett ställe
Du som ännu inte upptäckt alla nyttiga länkar som finns här på trafikgoteborg.se bör absolut ta en rundtur på sajten. Här hittar du bland annat länkar till Västtrafiks reseplanerare, hyrcykelsystemet Styr och ställ och till Parkering Göteborg. Utan att skryta finns här massvis med länkar för alla tänkbara transportslag, däribland cykel, bil, kollektivtrafik, godstrafik, gångtrafik, serviceresor och färjor. Tanken är att du aldrig ska behöva fundera över var du hittar svaren på dina trafikfrågor – hos Trafik Göteborg finns all trafikinformation samlad på ett och samma ställe.

FAKTA

AKTUELLA TRAFIKSTÖRNINGAR

Göteborg växer och mängder av byggprojekt och infrastrukturbyggnationer pågår i staden, något som kommer att pågå i ett antal år framöver. Vissa av dessa projekt påverkar det aktuella trafikläget mer än andra, så här kommer därför en kort sammanställning över det som påverkar Göteborgstrafiken allra mest just nu:

 

Nya vägar vid Gullbergsstrand
Från och med den 7 november gäller ett antal nya trafiklösningar i området kring Gullbergsstrand, Gullbergsvass och Centralenområdet. Orsaken till nyheterna är framförallt nedsänkningen/överdäckningen av E45 Götaleden, men också ombyggnationen av Falutorget. Du som kommer körande österifrån och ska in till Gullbergsstrand får vänja dig vid en ny avfart, och du som ska köra ut från Gullbergsstrand kan nu välja det helt nya Stationsmotet. Kommer du österifrån och ska till Centralen kör du i princip som vanligt, det vill säga via Kruthusgatan, och från och med den 23 november blir det möjligt att köra via den helt nya Gullbergsvassgatan.

 

Mer information om dessa förändringar hittar du i den här artikeln, där det även finns enkla kartor över vad som händer.

 

Helgavstängningar av E45 Götaleden

Under sista helgen i november och första helgen i december – det vill säga i inledningen av julshoppningperioden – stängs E45 Götaleden västerut av strax väster om Falutorget. Orsaken Hisingsbro-projektet ska riva en så kallad formportal.

 

I princip kommer du som kör bil i området kring Gullbergsstrand och Centralen att kunna nå fram till varje tänkbar målpunkt som vanligt, men ett hett tips är ändå att vara ute i god tid. Varför? Jo, trafiken som kommer österifrån och ska ned i Götatunneln måste svänga av i höjd med Falutorget och välja nya Gullbergsvassgatan. Det gör i sin tur att trafiken kan komma att öka i området kring Centralen.

 

För att göra en lång historia kort: planera din resa om du ska ta bilen till området kring Centralen under helgerna den 23-26 november och 30 november-3 december, och välj gärna alternativa färdsätt.

Mer information om helgavstängningarna i slutet av november och början av december hittar du i den här artikeln.

 

Vasabron

Renoveringen av Vasabron pågår för fullt, och efter byte av entreprenör väntas nu bron kunna vara färdig att öppnas i juli 2019. Varken fordons- eller kollektivtrafik går förstås på bron, och för bilar är närmaste överfart över Vallgraven istället Viktoriabron. För kollektivtrafik gäller att spårvagnslinje 2 kör via Valand och Kungsportsplatsen, och att busslinjerna 16, 19, 25 och 158 kör alternativa vägar. Besök Västtrafik för mer information om kollektivtrafiken och läs mer om renoveringen av Vasabron på Göteborgs stadsutvecklingswebb.

 

Götatunnelns enkelriktning

Ingen göteborgare lär ha undgått att Götatunneln varit enkelriktad och avstängd för trafik i östergående riktning sedan juni. Det betyder alltså att det endast går att köra genom tunneln om du kommer från Lilla Bommen-hållet och ska mot Järntorget. Är du van att köra genom tunneln i omvänd riktning får du istället välja vägar ovan jord. Du som kommer från Majorna-hållet och ska in till centrum kan precis som vanligt köra av från Oscarsleden vid Järntorgsmotet och välja antingen Allén eller Stora Badhusgatan/Västra Sjöfarten.

 

Om du inte ska in till centrum utan ska till en plats utanför staden kan det i rusningstrafik vara klokt att köra runt staden, via Lundbyleden eller E6/E20.

 

All information om Götatunnelns enkelriktning, som kommer att gälla fram till mitten av december, hittar du här.

 

Korsvägen

Inom kort inleds den första etappen av Västlänken-byggnationen vid Korsvägen. Under denna första fas kommer tre körfält på ”Lisebergs-sidan” i norrgående riktning i höjd med Universeum att minskas till endast ett körfält. Framkomligheten kommer därmed att påverkas betydligt, vilket innebär längre restid. Planera din resa och välj gärna alternativa vägar.

 

Det exakta datumet för när denna etapp inleds är inte fastställt, men enligt de senaste uppgifterna blir det i slutet av november.

 

Kollektivtrafiken påverkas inte under denna första etapp, däremot innebär det förändringar för cyklister, som får vänja sig vid att istället cykla på den västra sidan av Korsvägen.

 

Rosenlund

Sedan mitten av september har Rosenlundsgatan var avstängd för genomfartstrafik, vilket berott på att Västlänken och dess deletapp Haga genomfört ledningsomläggningar i området. Avstängningen upphörde fredagen den 9 november, vilket innebär att Rosenlundsgatan nu återigen är öppen för genomfartstrafik.

 

Här är ett tips för dig som behöver ta bilen till områdena kring Rosenlund, Järntorget och Haga: sedan i höstas kan du parkera bilen på den nya, tillfälliga parkeringsplatsen ”Heurlins Plats Norra”, som ligger strax norr om Lagerhuset (och som även kallas “Huggeriet”). Här finns 140 platser att ställa bilen bilen på, och härifrån är det inte lång väg att gå till Rosenlund/Järntorget/Haga.

 

All info om tillgängliga parkeringsplatser i centrum hittar du som alltid hos Parkering Göteborg.

Läs också