Så sköts vägarna vid snö och halka
Nu sjunker temperaturerna och snabba väderomslag kan orsaka halka och besvärligt väglag. Men vem ansvarar för våra vägar vid snö och halka?
Under vintern kan vädret skifta snabbt och som trafikant gäller det att vara beredd på besvärligt väglag. Tänk på att alltid anpassa hur du går, cyklar eller kör efter väglagets förutsättningar. Men även om det har snöat eller är halt ska du kunna ta dig fram i staden och på vägarna.
Vem ser till att vägarna vinterunderhålls där du bor? Här reder vi ut vem som gör vad när vintern lägger sig över Göteborg.
Vem skottar min väg?
Trafikverket ansvarar för de större lederna och vägarna (statliga vägar) i Göteborg, till exempel E6, riksväg 40, väg 155 och Älvsborgsbron – och även en del av de gång- och cykelvägar som finns utmed de statliga vägarna. På bilvägarna bekämpas halkan oftast med salt, vilket gör att vägen kan vara fri från snö och is även när det är kallt. Trafikverkets entreprenörer ska ha full kapacitet för vinterväghållning mellan oktober och april.
Göteborgs Stad har hand om kommunala vägar, gator, gång- och cykelbanor och hållplatser och har full beredskap för att hantera snö och halka från 15 oktober till 15 april. Så snart det kommer några centimeter snö startar plogning av de högst prioriterade gatorna och vägarna samt cykelbanor och busshållplatser. Vid halka används salt eller flis (grus) beroende på väder och temperatur.
Enskilda vägar som ofta ligger utanför tättbebyggt område kan skötas av till exempel vägföreningar eller enskilda personer.
Även alla fastighetsägare – stora, små, privata och offentliga, hyresvärdar, bostadsrättsföreningar, villa- och radhusägare – är skyldiga att skotta och flisa trottoarer, gångvägar och trappor på och längs fastigheten.
Varför plogas inte alla vägar på samma sätt?
Hur snabbt en gata eller väg plogas beror till stor del på hur trafikerad den är. Både Göteborgs Stad och Trafikverket prioriterar kritiska sträckor och vägar med mycket trafik.
På det kommunala vägnätet är ambitionen att de prioriterade ytorna (huvudvägar, gator med kollektivtrafik, gång- och cykelbanor) ska vara plogade inom sex timmar efter att snön slutat falla. Men kommer det stora mängder snö, eller om det snöar i flera dagar tar det längre tid att hinna ploga överallt. Länk till mer information finns längre ner.
På de statliga vägarna prioriteras vinterväghållning på olika sätt beroende på vilken klass vägen tillhör. Vägar med mycket trafik har högre krav och där plogas det när det har kommit några centimeter snö och sedan har plogbilen två till fyra timmar på sig att ploga färdigt efter att det har slutat snöa.
På Trafikverkets plogbilskartor kan du se när de statliga vägarna plogas i ditt län: När kommer plogbilen?
Mer information: