Direkt till innehåll

Fler dör på vägarna

Nästan dubbelt så många miste livet i vägtrafiken under årets första månad jämfört med januari förra året. "Vi behöver bli mer uppmärksamma i trafiken," menar Trafik Göteborgs trafikledning.

Under årets första månad miste 19 personer livet i vägtrafiken. Det är nio fler omkomna än under januari förra året, det visar siffror från Transportstyrelsen. Mötesolyckor med motorfordon är den vanligaste olyckstypen bland dödsolyckor. De flesta av de som omkom i januaritrafiken i år var inblandade i personbilsolyckor medan övriga handlade om cyklister, fotgängare samt lastbilsolyckor.

– Utvecklingen är oroande. Det har inte varit så här många omkomna i januaritrafiken sedan innan pandemin. Det är fyra fler omkomna i år jämfört med snittet för januarimånaderna under den senaste tioårsperioden, säger Khabat Amin, statistiker på Väg- och järnväg på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

På Trafik Göteborgs trafikledning tar man dygnet runt emot samtal och ärenden om händelser och olyckor i trafiken. Mycket av det som sker handlar om bristande uppmärksamhet i trafiken.

– Höj blicken! Det är viktigt att vara uppmärksam i trafiken. Kör du bil räcker det inte att bara hålla koll på bilen framför. Du kan heller inte bara kliva rätt ut i gatan och hoppas att någon ser dig, säger Peter Harrysson trafikledare på Trafik Göteborg.

Att hålla avstånd och hålla hastigheten må vara ett uttjatat tips för en säkrare trafik – men det gör skillnad, menar Peter Harrysson:

– Vid olyckor kan man många gånger utläsa att föraren inte varit uppmärksam. Kanske har man tittat på telefonen eller fipplat med något annat inne i bilen. Har du en högre hastighet och tappar uppmärksamheten för en stund så kommer du en bit innan du hinner reagera. Då är det lätt att olyckan är framme.

Länk till Transportstyrelsen pressmeddelande hittar du här nedan.

Transportstyrelsen – Antalet omkomna i vägtrafiken ökar

Läs också