Direkt till innehåll

Är du förberedd med rätt däck på bilen?

Från den 1 oktober är det tillåtet att köra bil med dubbdäck.

Från den 1 oktober är det tillåtet att köra bil med dubbdäck.

Nu är vi inne i en period med kallare väder och därför är det viktigt att du har rätt däck på bilen. Här påminner vi om vilka datum som gäller för däckbyte.

Den första halkan kommer ofta som en överraskning – se därför till att vara förberedd med rätt däck på bilen. Här reder vi ut vilka datum som gäller för vinterdäck och dubbdäck.

1 oktober-15 april:

Under denna period är det tillåtet att ha dubbdäck. Övrig tid på året är det förbjudet med dubbdäck, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.

1 december-31 mars:

Under denna period ska du ha vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen och det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

När det gäller begreppet vinterdäck så innefattar det både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck. I båda fallen gäller att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter.

Du som kör i Göteborg bör komma ihåg att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. (Om du inte cyklar eller kör moped klass II med dubbdäck, förstås – för dig är det fritt fram att cykla/köra med dubbdäck överallt.)

Mer information om lagar och regler för vinterdäck hittar du hos Polisen och Transportstyrelsen. 

Läs också