Direkt till innehåll

Då väntas köer i jultrafiken

Under julhelgen är det många som trängs på vägarna och därför kan resan till nära och kära ta längre tid än vanligt. När väntas då de värsta köerna uppstå? Vi har svaret!

Julen är en av de mest trafikintensiva helgerna då många är ute på landets vägar – ha därför gott om tid, håll avstånd till andra fordon och anpassa hastigheten efter väglaget. Allt för att du och dina medtrafikanter ska komma fram välbehållna till julfirandet.

I snitt längst restider den 23 december

Hur lång tid din resa kommer att ta i jul beror på flera faktorer. Dels handlar det om vädret – om det är mycket snö eller halt. Dels beror det på vilken dag och tid du åker.

För att du ska veta på ett ungefär när det är som bäst och sämst att resa har våra analytiker tagit fram historiska restider för julhelgen med utgångspunkt centrala Göteborg. Eftersom julafton infaller på olika veckodagar varje år är det svårt att dra några tydliga generella slutsatser, men det går att urskilja vissa mönster.

– Vi kan se att den största ökningen av restider historiskt sker mellan den 22 och 24 december. Dagen före julafton är restiderna i snitt som längst, säger Sofi Brännlund, analytiker på Trafik Göteborg.

Vilka tidpunkter är värst?

Om du måste köra någon av dagarna före jul finns det vissa tidpunkter på dygnet som är värre än andra.

– I år infaller julafton på en söndag, vilket talar för att resandet inför jul blir mer utspritt över helgen än föregående år, säger Sofi Brännlund och fortsätter:

– Fredagen den 22 december kan det antas bli ett ökat resande jämfört med en normal fredag, där de flesta kör mellan cirka klockan 15.00 och 17.00. Därför är det bra om man kan undvika dessa tider.

Dagen före julafton väntas flest personer resa mitt på dagen mellan cirka klockan 10.00 och 16.00. Nästan samma mönster kan man urskilja på julafton – då är det ett ökat resande från cirka klockan 10.00 fram till klockan 15.00.

På juldagen är det minst antal personer som reser medan resandet ökar något igen på annandagen. Längst ner finns mer information om statistiken.

Några råd på vägen

Slutligen vill vi skicka med några välmenande råd inför julresan. Allt för att du ska komma fram smidigt och säkert till dina nära och kära.

– Försök att undvika de mest trafikintensiva tiderna.

– Kolla väglaget och annan trafikinformation i realtid i Trafiken.nu-appen före avresa.

– Välj helst mötesfria vägar med mitträcken.

– Anpassa hastigheten efter väglag och håll avstånd till andra fordon.

– Starta resan i god tid, var utvilad och ta regelbundna raster.

– Vinterrusta bilen med snöborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar och bogserlina, ficklampa, reflexväst, varma kläder, filtar, laddad mobiltelefon med mera.

 

Om statistiken:

Trafik Göteborg har analyserat restider och trafikmängder med utgångspunkten centrala Göteborg.

Mätpunkterna som använts för att utläsa antalet fordonspassager är trängselskattsportaler.

Sträckorna som analyserats utgår från Olskroksmotet:

E6 i riktning mot Kungsbacka och Stenungsund
E20 i riktning mot Alingsås
E45 i riktning mot Älvängen
Riksväg 40 i riktning mot Borås

 

Med detta vill vi tacka dig som följt oss under året och önska en riktigt god jul och gott nytt år.

Ta hand om dig i vintertrafiken!

Läs också