Direkt till innehåll

Dags att dra till fjällen!

Nu drar sportlovsveckorna igång och under vecka 7-10 ökar trafiken på vägarna upp till fjällen. Här är tipsen att ha koll på innan du ger dig av på skidsemester.

Under sportlovsveckorna ökar trafiken till och från populära skidorter. Med mycket trafik på vägarna är det viktigt att du planerar din resa och resvägen ditt du ska. Här är några tips på vägen.

Uppdatera dig om trafikläget

Ta för vana att uppdatera dig om trafikläget innan du sätter dig i bilen. Genom att få koll på väglag vägarbeten och olyckor kan du välja bäst resvägen för dig. Under sportlovsveckan utförs flera nattarbeten i Göteborg som kan påverka restiden för dig som reser sen kväll eller tidig morgon. Bland annat stängs Tingstadstunneln för genomfartstrafik nätterna 12-15 februari kl. 22.00-05.00. Ladda ner Trafiken.nu appen för att hålla dig uppdatera om framkomligheten på just din resväg. Länk till aktuella arbeten hittar du längst ner.

Vägar med ökad trafik

De vägsträckor i Västsverige som kan vara extra trafikerade, särskilt i samband med skidorternas bytesdagar vid veckosluten, är:

• E45 Göteborg-Östersund
• RV 26 Halmstad-Mora
• RV 62 Karlstad-Långflon
• RV 63 Karlstad-Ludvika

Säkra vägar och vinterväglag

Om det är möjligt välj mötesfria vägar med mitträcke eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Tänk på att alltid hålla avstånd och anpassa hastigheten efter rådande väglag. Stressa inte utan ha god tid på dig. Passa på att pausa när bilen ska laddas.

Väder och väglag kan skifta snabbt. Bäst koll på det rådande vinterväglaget får du genom väglagsinformationen i appen Trafiken.nu eller på Trafikverkets hemsida.

Länk till Trafikverkets information om mötesfria vägar och trafiksäkerhetskameror hittar du längst ner.

Utrusta bilen för vinter

Fungerar alla lampor och har vinterdäcken rätt lufttryck och mönsterdjup? Se över bilens vinterutrustning innan du ger dig iväg. Dessutom är det bra med lite extra utrustning i bilen ifall något oförutsett händer. Till exempel reflexväst, isskrapa, snöskyffel, bogserlina, startkablar och en laddad mobiltelefon. Kanske en filt och varma kläder om ni blir stående med bilen.

Packa säkert

Inför en fjällsemester lastas många bilar fulla med packning och för att minska risken för olyckor är det viktigt att se till att lasta bilen på ett säkert sätt. En bra tumregel är att lasta allt tungt så lågt som möjligt och så nära mitten av bilen som möjligt. Kontrollera max last för bil, takräcke och takbox i instruktionsboken. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om hur du packar bilen rätt.

Trafikverket – Mötesfria vägar

Trafikverket – Trafiksäkerhetskameror

Transportstyrelsen – Lastsäkring

E6-trafiken vid Kallebäck påverkas nattetid

Läs också