Direkt till innehåll

Dags att sätta på vinterdäcken

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck. Vi hjälper dig att reda ut vad som gäller.

Nu sjunker temperaturen och det är dags att sätta på vinterdäcken. Vinterdäck måste du ha under perioden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Detta gäller personbilar (även husbilar), lastbilar, bussar och släpfordon som är kopplade till dessa fordon.

Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Här är datumen att hålla koll på:

1 oktober till 15 april:
Under denna period är det tillåtet att använda dubbdäck. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

1 december till 31 mars:
Under denna period ska du ha vinterdäck om det är vinterväglag. Det gäller såväl tunga som lätta fordon och även utlandsregistrerade fordon. När det gäller begreppet vinterdäck så innefattar det både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck. I bägge fallen gäller att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter.

Du som kör i Göteborg bör komma ihåg att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. (Om du inte cyklar eller kör moped klass II med dubbdäck, förstås – för dig är det fritt fram att cykla/köra med dubbdäck överallt.)

Besök Transportstyrelsens hemsida för att få veta mer om vintertrafik och vad som gäller för just det fordon som du kör.

Varning för halka!
Trots snöröjning och bekämpning av halka är det viktigt att vara uppmärksam på väglaget när du kör på en hal eller moddig väg.

I appen Trafiken.nu kan du se vägväder direkt i kartan för att få veta mer om hur läget är längs din resväg. Trafiken.nu-appen är gratis för alla och finns att ladda ner både för Android- och Apple-mobiler.

Du kan också hålla koll på väglaget via Trafikverkets kartjänst på Trafikverkets hemsida där vägväder finns att välja i menyn.

Läs också