Direkt till innehåll

Dubbdäcksförbud skjuts upp

På grund av coronapandemin kan du nu vänta lite längre med att ta av dubbdäcken från bilen. Sistadatum är flyttat till den 30 april.

Du som har dubbdäck på bilen känner säkert till att du i vanliga fall måste skifta till vanliga däck senast den 15 april – den tillåtna tidsperioden för att ha dubbdäck är normalt den 1 oktober till den 15 april.

Nu meddelar dock Transportstyrelsen att sistadatumet för dubbdäcksbytet skjuts fram med två veckor, till den 30 april.

Orsaken är dels att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta, dels att inte eventuell begränsad bemanning på verkstäderna ska leda till att dubbdäcksbilister helt enkelt inte ska hinna boka tid till däcksbyte.

– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Här är reglerna i övrigt för sommar- och vinterdäck:

– Mellan den 1 december och den 31 mars måste du ha vinterdäck på bilen när det är vinterväglag, det vill säga när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Övriga tider på året rekommenderas sommardäck (såvida det inte råder vinterväglag förstås, vilket polisen avgör).

Läs också