Direkt till innehåll

E6 vid Stenungsund öppnar för trafik i år

E6 vid Stenungsund ska vara återuppbyggd och öppna för trafik innan årsskiftet. Det meddelade Trafikverket under tisdagen.

Sedan skredet förstörde E6 vid Stenungsund den 23 september förra året, har besked dröjt om när vägen kommer att kunna öppna för trafik igen. Nu har dock Trafikverket utfört omfattande geotekniska undersökningar i området och utifrån dessa kommit fram till vilka metoder som ska användas för att bygga upp vägen – och ungefär hur lång tid det kommer att ta.

Öppnar innan årsskiftet

Målet är att vägen ska kunna öppna för trafik igen under 2024, någon gång mellan tidig höst och årsskiftet.

– Nu när vi har en mer detaljerad plan för vilken grundläggningsmetod vi ska använda kan vi också bättre beräkna tid för återuppbyggnaden av E6, säger Daniel Svensson, projektchef på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

E6 är i dagsläget avstängd mellan Stora Högamotet och Lyckornamotet och trafiken leds om, främst via E45 och väg 44. Parallellt med detta har det utförts åtgärder på närliggande vägnät för att öka framkomligheten och säkerheten för trafikanter.

– Jag är glad för att vi återigen ska kunna öppna upp E6 och få fram trafiken på motorvägen och därmed återigen få ned trafikmängderna på omledningsvägnätet, säger Anneli Amft, chef för Underhåll på Trafikverkets västra region.

Ingen förändring för trafiken

De utpekade omledningsvägarna kommer att gälla även fortsättningsvis fram tills att E6 kan öppna igen, vilket Trafikverket påminner särskilt om:

– Vi är medvetna om att alla inte följer uppmaningen att trafikera E45 i första hand. Därför fortsätter vi vädja om att ha tålamod med stor hänsyn till andra trafikanter, och boende längs omledningsvägnätet, säger Jonas Nilsson, enhetschef på Trafikverket och ansvarig för omledningsvägarna.

 

Via länken nedan hittar du Trafikverkets information:

Trafikverket – E6 förbi Stenungsund öppnas för trafik igen under 2024

Läs också