Direkt till innehåll

Fem tips inför resan i jul

Trafik Göteborg önskar god jul och gott nytt år med några tänkvärda tips om en säker jultrafik.

Julen är årets trafiktätaste helg. Med självaste julafton på en lördag kan helgtrafiken bli extra intensiv i år. Stress i juletid kan leda till olyckor när trafiken tätnar. Oväntat stressigt kan det bli om man upptänker att kollektivtrafiken går som en söndag på julafton – men utan nattatrafik. Därför vill vi på Trafik Göteborg skicka med några bra tips för en lugnare och säkrare jul.

Tips nummer ett: Ta god tid på dig och anpassa hastigheten efter väglag.

Kolla väglaget innan du kör via Trafiken.nu-appen eller Trafikverkets hemsida. Har du möjlighet kan du resa när det är mindre trafik. Med hjälp av appen Trafiken.nu får du full koll på trafikläget innan du ger dig ut i trafiken.

Tips nummer två: Välj mötesfria vägar med mitträcken för en säker resa.

Försök att i möjligast mån välja vägar med mitträcke och nya trafiksäkra vägar. Det är viktigt att vara utvilad när du sätter bakom ratten. Och kör alltid nykter! Stressa inte utan ha god tid på dig.

Tips nummer tre: Kontrollera bilen innan avresa.

Fungerar alla lampor och har vinterdäcken rätt lufttryck och mönsterdjup? Dessutom är det bra med lite extra utrustning i bilen ifall något oförutsett händer. Till exempel reflexväst, isskrapa, snöskyffel, bogserlina och startkablar. Kanske en filt och varma kläder om ni blir stående med bilen.

Tips nummer fyra: Koll på Kollektivtrafiken under jul och nyår.

Under storhelgerna och de röda dagarna i kalendern, kör kollektivtrafiken lite andra tider. På Julafton körs till exempel kollektivtrafiken i Göteborg som en söndag men utan nattrafik. Sök därför din resa i förväg i Västtrafiks app To Go, så slipper du sätta mandeln i halsen och springa till bussen.

Tips nummer fem: Håll dig uppdaterad om din resa

Ska du resa med tåg i jul är det viktigt att du är uppmärksam på information i utrop och på informationstavlor när du är på stationen. Håll koll på avgångs- och ankomsttider inför din resa och kontakta ditt tågbolag vid frågor.

Ta hand om varandra i trafiken och ha en riktigt god jul!

 

 

Läs också