Direkt till innehåll

Färre elsparksolyckor i Göteborg

Olyckor med elsparkcykel minskar för första gången i hela landet. Göteborg är den storstad där minskningen är som störst, enligt Transportstyrelsen. Även olyckor med A-traktorer har minskat.

Antalet personskadeolyckor där elsparkcykel varit inblandad minskar för första gången. Under årets sju första månaderna har hittills 1713 olyckor med minst en elsparkcykel inträffat. Det är en minskning med 13 procent jämfört med samma period året innan. Fyra av dem var dödsolyckor jämfört med två 2023. Det framkommer i Transportstyrelsens nya sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.

Statistiken ser olika ut över landet

Även om olycksstatistiken sjunker generellt så ser det olika ut över landet. I Stockholm och Skåne har olyckorna ökat medan de minskat i Göteborg. Sammanställningen visar att det främst är antalet singelolyckor som minskat.

– Det är ett trendbrott men det är svårt att dra slutsatser om vad minskningen beror på. Vi vet sedan tidigare att antalet uthyrda elsparkcyklar i storstadsregionerna minskat på grund av att maxtak införts för hur många som får vara i trafik per dag, men samtidigt finns indikationer på att antalet privatägda har ökat, säger Khabat Amin, statistiker vid Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Färre olyckor med A-traktor

Även olyckor med A-traktorer har minskat samtidigt som antalet registrerade A-traktorer har ökat. Under de första sju månaderna i år har 226 personer skadats i olyckor med A-traktorer inblandade. Jämfört med 2023 är det en minskning med 17 procent.

– Det är positivt att antalet olyckor inte följer den ökande trenden med fler A-traktorer. Största minskningen noteras bland lindriga olyckor. Orsaken kan bero på de nya reglerna som trädde i kraft i slutet av augusti förra året bland annat med krav på säkerhetsbälte, plats för alla passagerare och krav på vinterdäck, säger Khabat Amin, i ett pressmeddelande.

När det gäller olyckor med A-traktorer så är singelolyckor den olyckstyp som har minskat mest. Även olyckor längs gator och vägsträcka samt parkeringsplatser har minskat. Olyckor på vägar med låg hastighet (upp till 50 km/h) har ökat, medan de har minskat på vägar med hög hastighet (över 50 km/h). Under veckans sju dagar är det olyckor på fredag och lördag som har minskat mest.

Transportstyrelsens nya sammanställning av olyckor med bland annat elsparkcykel och A-traktor hittar du här: Antalet A-traktorer ökar – men nu minskar olyckorna

 

Läs också