Direkt till innehåll

Fler bilister väljer kollektivtrafiken

Allt fler västsvenskar växlar mellan att resa med både bil och kollektivtrafik, visar en ny rapport.

Andelen bilister som uteslutande kör bil minskar i hela landet och istället växlar fler mellan bilen och kollektivtrafiken. Störst förändring i landet kan man se i Västra Götalandsregionen, enligt Kollektivtrafikbarometern för 2023.

”Vi är på rätt väg”

I Västra Götalandsregionen har andelen som regelbundet kör bil minskat med sex procentenheter förra året och ersatts av så kallade växlare, personer som reser med både bil och kollektivtrafik regelbundet.

– Vårt uppdrag är ju att få fler att vilja resa hållbart med oss och välja kollektivtrafik över bilen så det har vi uppenbarligen lyckats väldigt bra med.  Det visar att vi är på rätt väg och attraherar nya kunder, men våra regionala och nationella mål är höga så vi och hela branschen har mycket kvar att göra, säger Lars Backström, vd på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Var tredje resa sker i kollektivtrafiken

Även kollektivtrafikens marknadsandel växer i hela landet. Under 2023 låg Västtrafiks marknadsandel på 32 procent, vilket är tillbaka på nästan samma nivå som före pandemin 2019. Då var den 33 procent.

I Göteborg, Mölndal och Partille är den här siffran ännu högre och ligger på 53 procent. Marknadsandelen visar andelen resor som görs med motordrivna fordon.

Västtrafiks pressmeddelande om Kollektivtrafikbarometern 2023.

Läs också