Direkt till innehåll

Fritt fram att resa kollektivt igen

Nu är alla restriktioner om att undvika kollektivtrafiken hävda och resenärer rekommenderas åter att åka kollektivt.

Den 29 september hävde Folkhälsomyndigheten många av de restriktioner som varit gällande under coronapandemin, däribland de som har handlat om att undvika kollektivtrafiken. Därmed är det fritt fram att resa kollektivt igen.

Guide för nybörjare

För dig som inte har åkt i kollektivtrafiken på ett tag kan vi tipsa om Västtrafiks nybörjarguide. I den får du bland annat svar på hur du hittar rätt resväg, hur du köper biljett och vad de nya zonerna egentligen betyder.

Västtrafiks nybörjarguide. 

Fortsätt visa hänsyn

Tänk också på att det fortfarande är viktigt att visa hänsyn till andra i kollektivtrafiken. Ett sätt kan vara att undvika trängsel på fordonen. I appen Västtrafik To Go finns en ny funktion som visar vilka turer som brukar ha många resenärer. Därmed kan du lättare planera din resa för att undvika trängsel.

Västtrafik kommer också att fortsätta köra med extra turer under rusningstid under hela hösten för att resorna ska bli så smidiga som möjligt.

Cykla eller gå

Ett annat sätt att undvika trängsel på fordonen är att försöka gå eller cykla en del av sträckan – på så sätt lämnar du plats för de som måste åka kollektivt. I appen Västtrafik To go får du upp resealternativen gång och cykel vid sökning på kortare resor.

Under färdmedlet gång får du veta antalet steg, hur lång sträckan är och hur lång tid det tar att gå sträckan du sökt. Föredrar du att cykla så kan du enkelt se hur lång tid en resa med cykel tar jämfört med en resa i kollektivtrafiken.

Slutligen är det fortfarande viktigt att undvika kollektivtrafiken om du är sjuk eller har förkylningssymtom.

Västtrafiks samlade info om corona.

Läs också