Direkt till innehåll

Gå och cykla säkert i höst och vinter

Höstmörkret är här och då är det viktigt att du syns ordentligt. Här är några tips på hur du går och cyklar säkert i höst och vinter!

Under hösten och vintern tar vi oss fram i mörker och på ett emellanåt besvärligt väglag. Därför är det bra att vara ordentligt rustad för detta, både för din och dina medtrafikanters säkerhet. Här får du några tips på vägen:

Så cyklar du säkert:

Många kollisioner mellan cyklister och bilister sker i mörker. Därför är det viktigt att du som cyklist ser till att synas ordentligt genom att använda belysning och reflexer – det är det dessutom lag på. En reflexväst eller reflexband över dina kläder gör att du syns ännu bättre.

Detta säger lagen:

En cykel ska ha …

… en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får vara av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut;

… en strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt; eller

… en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.

… en röd reflex baktill;

… vit reflex framtill; och

… en vit eller orangegul reflex åt sidan.

På med dubbdäcken

Enligt Trafikverket är halt underlag en av de främsta orsakerna till singelolyckor med cyklister. Därför bör du använda dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup. Dubbdäcken ger bättre grepp och innehåller dessutom mer gummi, vilket gör att de inte blir lika hårda som vanliga däck. Dessutom kan det vara bra att ha smalare däck på vintern eftersom de skär genom snön bättre.

På med cykelhjälmen

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att använda cykelhjälm – detta gäller såklart under hela året. Hjälmen halverar risken för huvudskador, som är den vanligaste skadan bland de cyklister som omkommer.

Ett sista tips för dig som ska cykla under vinterhalvåret är att se till att cykeln är i bra skick. Rengör och smörja cykeln, och kolla även att bromsar och växlar fungerar som de ska.

Så går du säkert:

När du går i mörker är det viktigt att du syns ordentligt – bär därför alltid reflex. Med reflex ser en bilförare dig på cirka 125 meters avstånd och då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflex och har mörka kläder syns du först på 25 meters avstånd. Sätt reflexen långt ner på ben eller armar – då syns den bäst när du är i rörelse.

Tänk också på att bära reflex ÄVEN där gatubelysningen är tänd. Enligt Trafikverket sker de flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas i tättbebyggda områden där det finns gatubelysning. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns! Människans synförmåga försämras kraftigt i mörker och det blir svårt att urskilja kontraster – även på belysta gator. Därför får bilförare svårare att upptäcka fotgängare.

Välj bra vinterskor

Välj också vinterskor med omsorg. De flesta gångtrafikanter som skadas allvarligt i trafikmiljön gör det i samband med fallolyckor då det är halt. Om du väljer vinterskor med sulor som ger bra fäste kan du minska risken att själv råka illa ut. Som ett extra skydd kan du använda något av de halkskydd som finns att köpa i handeln – tänk då på att de ska täcka både häl och fotsula för bästa effekt.

Ta hand om dig och andra i vintertrafiken!

Trafikverkets info till dig som går och cyklar.

Läs också