Direkt till innehåll

Glöm inte: vinterdäcken på

Nu är det dags för däckbyte. Mellan den 1 december och 31 mars ska du ha vinterdäck på bilen vid vinterväglag.

När det är eller befaras bli vinterväglag behöver vi i Sverige använda vinterdäck. Att det är vinterväglag betyder att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det är vinterväglag där du befinner dig är det polisen som avgör.

Viktiga datum att ha koll på:

 

1 december-31 mars:

Under denna period är det lag på att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon.

När det gäller begreppet vinterdäck så innefattar det både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck. I bägge fallen gäller att mönsterdjupet på däcken ska vara minst 3 millimeter.

1 oktober-15 april:

Under denna period får du ha dubbdäck. Övrig tid på året är det förbjudet med dubbdäck, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.

Du som kör i Göteborg bör komma ihåg att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. De som kör med dubbdäck på en gata där det inte är tillåtet riskerar böter på 1000 kronor. (Om du inte cyklar eller kör moped klass II med dubbdäck, förstås – för dig är det fritt fram att cykla/köra med dubbdäck överallt.)

Mer information om lagar och regler för vinterdäck hittar du hos Polisen och Transportstyrelsen.

Läs också