Direkt till innehåll

Gör dig redo för vintern

Första snön, is och halka kommer ofta som en överraskning – varje år! Här är tipsen på hur du som trafikant bäst gör dig redo för vinterväglag.

Efter en fortsatt mild höst kan kyla, halka och snö verka långt borta. Detta är något som ofta får oss trafikanter att skjuta upp däckbyten, koll på lampor och reflexer. Men med en vinter som spås bli kall och bara några veckor kvar till december – är det smart att göra sig redo för vintern. Här är några tips på hur du rustar dig för att lura första halkan.

Bra grepp på vinterpromenaden

Det alltid viktigt att du syns ordentligt när du går – så på med reflexen! Reflexer syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen. Välj också vinterskor med sulor som ger bra fäste. För ett bra grepp på snö och is kan ett par broddar på skorna vara bästa halkskyddet. Är du över 65 år och bor i Göteborg får du broddar gratis.

På med dubbdäcken!

Med rätt däck på cykeln ökar säkerheten när det är halt. Halt underlag sägs vara en av de främsta orsakerna till singelolyckor med cyklister. Använd därför dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup.

Enkla tips för att öka säkerheten och undvika incidenter på cykelfärden:

– Byt till dubbdäck eller vinterdäck.
– Använd cykelhjälm.
– Använd cykelbelysningen och reflexer.
– Serva cykeln så att bromsar och växlar fungerar som de ska.

Vinterrusta bilen

Du glömmer väl inte att mellan 1 dec och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck på bilen, när det råder vinterväglag. Varför inte förbereda däckbytet redan nu så är du redo för vinter. Utöver däckbyte kan även bilen behöva vinterutrustas. Har du koll på isskrapan? Kanske städades den ur inför bilsemestern i somras.

Som bilist är det bra att vara förberedd redan innan du ger dig ut i trafiken. Här får du två checklistor som Trafikverket tidigare rekommenderat att du följer:

Se till att du har:

– laddad mobiltelefon
– filt och extra kläder
– något att äta och dricka
– ficklampa och reflexväst
– snöborste och isskrapa
– startkablar och snöskyffel
– bogserlina
– låsolja

Kolla följande med bilen innan du ger dig ut på vintervägarna:

– vinterdäcken (lufttryck och mönsterdjup samt dubbutstick vid dubbdäck)
– kylarvätska
– frystålig spolarvätska
– samtliga lampor

Uppgifter om kommande vinterväder är hämtad från Klart.se – se länk nedan.

Klart.se – Långtidsprognos – hur blir årets vinter?

Läs också