Direkt till innehåll

Göteborg firar 400 år med kunglig parad

Den 2-5 juni firas staden Göteborg med jubileumsfestival i Frihamnen och den 4 juni med kunglig parad genom staden. Trafik Göteborg tipsar om hur du tar dig fram.

Kunglig glans och folkfest är att vänta den 2-5 juni då Göteborgs Jubileumsfestival intar Frihamnen. Den 4 juni kommer kungaparet på besök, vilket firas med en kunglig parad genom staden. Firandet i stort är en del av vår stad Göteborgs 400-årsjubileum. Alla är välkomna och det är fri entré.

Trafik Göteborg tipsar om hur du bäst tar dig fram under jubileumsfirandet, då det är en folkfest dit det är svårt att ta sig med bil men enkelt att åka kollektivt, gå eller cykla – eller ta gratisfärjan. Så här tar du dig fram:

Gratis elfärja

Till festivalen kan du åka gratis elfärja 287 från Stenpiren och kliva av mitt på festivalområdet. Färjan går under festivalens alla öppettider och ingen biljett behövs.

Spårvagn och buss

Linje 5, 6, 10 och 13 går till spårvagnshållplatsen Frihamnen. Observera att det endast finns trappor till och från spårvagnshållplatsen Frihamnen.

Flera busslinjer stannar vid busshållplatsen Frihamnsporten. Under lördag och söndag, den 3-4 juni, trafikerar endast bussarna 16, 31 och 58 Frihamnsporten.

Sök din resa i appen Västtrafik To Go för att ta reda på vilken buss eller spårvagnslinje som passar din resa bäst.

Promenera

Från stan kan du promenera över Hisingsbron och antingen ta trapporna eller hissen som leder ner till festivalområdet. Om det är fullt vid trapphuset fortsätt rakt fram och använd entrén som ligger i höjd vid änden av bron. Från Hisingen kan man komma till festivalen från flera håll.

Cykel och elsparkcykel

Vid festivalområdet finns det cykelställ samt en Styr och Ställ-station som heter Frihamnen. Det finns även parkering för elsparkcykel.

Bil

Det finns inga parkeringsplatser i anslutning till festivalen. Tar du bil får du leta efter en ledig parkeringsplats utanför festivalområdet. Därför uppmuntras alla som kan att ta sig till festivalen via alternativen ovan.

Kartan nedan visar festivalområdet och hur du tar dig fram.

Klicka på bilden för större karta.

Karta över Jubileumsfestivale i frihamnen juni 2023

Ta dig fram under den kungliga paraden

Kungaparet kommer till Göteborg den 4 juni för att fira Göteborgs födelsedag och Kungens 50 år på tronen. Detta firas med en kunglig kortege med häst och vagn genom centrala Göteborg, vilket påverkar trafiken mellan klockan 11.00 och 13.00. Kollektivtrafiken får ändrade körvägar mellan klockan 10.00-13.00 – sök din resa i appen Västtrafik To Go.
Den kungliga kortegen går från Götaplatsen till Gustav Adolfs Torg och gör att all trafik stängs av längs paradvägen.

Trafiken stängs av enligt följande:

Kl.10.00-12.00 stängs Götaplatsen för trafik.
Kl. 11.00-12.00 stängs sträckan Engelbrektsgatan och Parkgatan för trafik.
Kl.  11.00 och 13.00 stängs sträckan Nya Allén (Bältespännarparken)och Gustav Adolfs torg för trafik.

Klicka på kartan för större bild över den kungliga kortegen.

Karta över den kungliga paraden längs Avenyn den den 4 juni 2023

Mer information om Jubileumsfestivalen hittar du här:

Göteborgs Jubileumsfestival

 

Läs också