Direkt till innehåll

Hallå där, Johan Henriksson

Hallå där, Johan Henriksson – projektledare för M34 på Göteborgs Spårvägar. I sommar kommer den första M34:an till Göteborg, en 45 meter lång spårvagn. Hur kommer det sig att man har valt en så lång spårvagnsmodell?

M34:an är en längre variant av den senaste spårvagnsmodellen M33 som nu är i trafik. Den stora anledningen till att man har valt en längre spårvagn är för att få ökad kapacitet i spårvagnstrafiken utan att öka antalet spårvagnar. Alltså att fler resenärer ska kunna åka med respektive spårvagn.

Kommer den nya spårvagnsmodellen trafikera alla spårvagnslinjer och vilka linjer bli först ut?

Västtrafik har beställt 60 stycken M34 som ska kunna trafikera hela spårvagnsnätet. Det kommer ske succesivt utifrån antalet spårvagnar som levereras. Från början är planen att sätta in de nya spårvagnarna på linje 5 och 11 då det framförallt är där behovet finns.

När tror ni att de första M34-spårvagnarna rullar i trafik?

Den första M34 spårvagnen som kommer till Göteborg kommer främst att användas för olika tester, detta för att säkerställa att spårvagnen uppfyller alla säkerhetskrav. Om alla tester går enligt plan och vi får ett godkännande från Transportstyrelsen ska M34 kunna sättas i trafik från slutet av detta år.

Hur många resenärer ryms ombord och vad är det mest positiva som resenären kommer märka när de kliver ombord på M34?

M34:an kan ta totalt 303 passagerare varav 111 sittande, jämfört med M33:an som rymmer 220 passagerare. Resenären som rest med M33:an kommer att känna igen sig i en M34, då den invändigt har samma utformning och utseende. Däremot är det en mycket längre spårvagn så förhoppningen är att resenärerna kommer att uppleva förbättrad kapacitet och lite bättre utrymme.

Kommer det bli mindre trångt i rusningstrafik när fler resenärer får plats?

Syftet med en längre spårvagn är fler resenärer på respektive spårvagn. Så det är förhoppningen att resenärerna ska uppleva förbättrad utrymme och att fler får plats.

Arbetet med att förlänga och anpassa hållplatser efter den nya spårvagnsmodellen har redan påbörjats och fortsätter framöver.

Läs också