Direkt till innehåll

Har du koll på däckreglerna?

Trafik Göteborg påminner om vilka datum som gäller för däckbyte.

Kanske känns tanken på vinterdäck avlägsen efter en ganska ljummen septembermånad? Men för dig som vill vara beredd inför ett eventuellt väderomslag kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller.

1 oktober-15 april:

Under denna period är det tillåtet att ha dubbdäck. Övrig tid på året är det förbjudet med dubbdäck, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.

1 december-31 mars:

Under denna period är det lag att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Vad menas med vinterdäck?

Med vinterdäck menas både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck (odubbade friktionsdäck får användas året runt). I bägge fallen gäller att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter.

Du som kör i Göteborg bör komma ihåg att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan (om du inte cyklar eller kör moped klass II med dubbdäck, förstås – för dig är det fritt fram att cykla/köra med dubbdäck överallt.)

Här hittar du mer information: Transportstyrelsen – Vinterdäck

Läs också