Direkt till innehåll

Har du koll på däckreglerna?

Den första halkan kommer ofta som en överraskning - därför är det bra att vara förberedd med rätt däck på bilen. Vi påminner om vilka datum som gäller för däckbyte.

Hösten är här men vintern lurar runt hörnet. Se till att vara förberedd inför den första halkan med rätt däck på bilen. Här kommer en påminnelse om vilka datum som gäller för vinterdäck och dubbdäck.

1 oktober-15 april:

Under denna period är det tillåtet att ha dubbdäck. Övrig tid på året är det förbjudet med dubbdäck, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.

1 december-31 mars:

Under denna period är det lag att ha vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterväglag menas när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Vad menas med vinterdäck?

När det gäller begreppet vinterdäck så innefattar det både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck. I bägge fallen gäller att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter.

Du som kör i Göteborg bör komma ihåg att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. (Om du inte cyklar eller kör moped klass II med dubbdäck, förstås – för dig är det fritt fram att cykla/köra med dubbdäck överallt.)

Varning för halka

Trots snöröjning och bekämpning av halka är det viktigt att vara uppmärksam på väglaget när du kör på en hal eller moddig väg.

I appen Trafiken.nu kan du se vägväder direkt i kartan och där få veta mer om hur läget är längs din resväg. Trafiken.nu-appen är gratis för alla och finns att ladda ner både för Android- och Apple-mobiler.

Mer information om reglerna för vinter- och sommardäck hittar du hos på följande hemsidor:

Transportstyrelsen
Polisen

Läs också