Direkt till innehåll

Kom ihåg att ta en paus på vägen

Ska du ge dig ut på vägarna i sommar? Glöm då inte bort att planera in en paus! Varför inte sträcka på benen vid någon av de 270 rastplatserna längs våra vägar.

Det är inte bara bilen som behöver laddas under en längre resa – även förare och passagerare kan behöva påfyllning. Precis som du planerar färdvägen kan du även i förväg kolla upp var det är läge att stanna och pausa.

Trafikverket har cirka 270 rastplatser längs vägarna runt om i landet – via den här länken hittar du en karta över dessa: Trafikverket – Karta över rastplatser

Vad finns på rastplatserna?

Alla rastplatser på kartan är tillgänglighetsanpassade och har toaletter, sittplatser med bord, informationstavlor och soptunnor. Sommartid, mellan den 1 juni och 31 augusti, utförs tillsyn, städning och skötsel av rastplatser och toaletter två gånger per dygn. Under övriga året görs detta en gång per dygn.

Hur länge får man stanna?

Rastplatserna är framför allt till för att trafikanter tillfälligt ska kunna stanna till en stund, men det är tillåtet att stanna max 24 timmar. För längre tid än så krävs tillstånd från Trafikverket.

Kom ihåg att regelbundna raster kan bidra till bättre koncentration, ökad trafiksäkerhet och en trevligare resa!

Läs också