Direkt till innehåll

Långa köer när Tingstadstunneln stängs helt

1 / 2

Helgen den 22-24 april stängs Tingstadstunneln och E6 mellan Olskroken och Ringön helt för tunnelns renovering. Det blir mycket långa restider, så ställ bilen om du kan.

Tingstadstunneln ska renoveras och uppdateras till dagens standard på säkerhet och miljö. Arbetet pågår från den 22 april 2022 till oktober 2023 och under den här tiden påverkas trafiken kraftigt.

Ställ gärna bilen

Renoveringen inleds med att Tingstadstunneln och E6 mellan Olskroksmotet och Ringömotet stängs helt från fredagen den 22 april klockan 22.00 till måndagen den 25 april klockan 05.00.

– Det kommer att bli långa köer under både lördagen och söndagen, speciellt mellan klockan 11 och 15 längs E6 mellan Kallebäcksmotet och Olskroksmotet. Vi tror även att det kommer bli mycket ansträngt i Munkebäcksmotet och Torpamotet på E20, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg och fortsätter:

– Därför rekommenderar vi bilister att ställa bilen eller välja andra färdsätt den här helgen. Annars behöver man vara ute i mycket god tid och planera sin resa i förväg via till exempel Trafiken.nu-appen, som visar var köerna är just nu.

Ett tips är därför att ladda ner Trafiken.nu-appen redan idag – då får du förutom köinformation även push-notiser när avstängningen införs respektive avslutas. Allt för att du ska kunna hålla koll på det aktuella trafikläget.

Som resenär i kollektivtrafiken är det viktigt att du alltid söker din resa i appen Västtrafik To Go för att upptäcka eventuella förseningar eller ändrade körvägar.

Omledning via Älvsborgsbron

Under avstängningen leds trafiken om till Söder-/Västerleden och Hisings-/Norrleden via Älvsborgsbron och det är där du kommer smidigast fram.

Undantaget gäller dig som startar resan från de centrala delarna av Göteborg – då hänvisas du till Marieholmstunneln via Torpamotet längs E20. Notera att du endast ska köra via Torpamotet om du måste då det är trångt och stor risk för köer där.

Klicka på kartorna för större bild:

Karta som visar hur trafiken leds om när E6 stängs helt mellan Olskroksmotet och Ringömotet den 22-25 april.

 

Karta som visar hur trafiken från de centrala delarna från Göteborg leds om via Marieholmstunneln under helgen då E6 är helt avstängd mellan Olskroksmotet och Ringömotet.

 

Orsaken till totalavstängningen är inte bara renoveringen av Tingstadstunneln utan även rivningen av en järnvägsbro över E6 vid Gullbergsmotet. Under den här helgen ska det även utföras arbeten längs E6 vid Gårdamotet, som kommer att påverka framkomligheten ytterligare.

Artikel: Begränsningar på E6 vid Gårdamotet.

Endast ett körfält öppet i varje riktning

Från måndagen den 25 april klockan 05.00 till oktober 2023 – då renoveringen väntas bli klar – hålls endast ett körfält öppet i varje riktning genom Tingstadstunneln. Under den här perioden ska trafiken längs E6 fortfarande köra genom Tingstadstunneln, medan trafiken via Lundbyleden, E20 och E45 leds om till Marieholmstunneln.

På vår sida om Tingstadstunneln hittar du kartor och en film som visar de nya körvägarna samt vilka anslutningar som är stängda under renoveringen. 

Klicka på kartan för större bild:

Karta som visar att arbeten ska starta i Tingstadstunneln och att trafiken därmed blir dubbelriktad i ena röret.

 

Köer och längre restider

Den minskade kapaciteten i och kring tunneln kommer att ge kraftiga effekter på hela Göteborgs trafiksystem. Som bilist får du räkna med köer och längre restider, särskilt klockan 7-9 och 15-17 på vardagar och klockan 11-14 på helger.

– Analyser visar att en resa genom Göteborg i rusningstid kan ta upp till dubbelt så lång tid som idag, säger Robin Holmér.

Med anledning av detta så bör du undvika rusningstid och resa på andra sätt än med bil. Om du väljer att åka kollektivt så söker du alltid din resa i appen Västtrafik To Go. Notera också att vissa busslinjer har eller kommer att få ändrade körvägar i och med renoveringen.

Vår tidigare artikel om hur trafiken påverkas under renoveringen.

Västtrafiks information om vilka busslinjer som påverkas och hur de kör istället.

Allt om trafiken i Tingstadstunneln – inklusive kartor som visar hur du ska köra och vilka anslutningar som är stängda under renoveringen.

Trafikverkets information om renoveringen av Tingstadstunneln.

Läs också