Direkt till innehåll

Nu öppnas framdörrarna på bussar och spårvagnar

Från den 29 september öppnas återigen framdörrarna på bussar och spårvagnar. Samtidigt införs påstigning endast genom framdörren på flera busslinjer i Göteborgsområdet.

Sedan mars 2020 har resenärer inte kunnat stiga på genom bussarnas och spårvagnarnas främre dörrar. Även de främre sätena har varit avstängda.

Öppningen sker stegvis

I våras inleddes ett arbete med att öppna framdörrarna i regionen, men arbetet pausades på grund av utvecklingen i pandemin. Nu återupptas arbetet.

– Vi är glada att äntligen kunna öppna framdörrarna på alla våra linjer. För att det ska ske på ett så bra sätt som möjligt gör vi det stegvis. På så sätt har vi möjlighet att vara med ute i trafiken och stötta våra resenärer och förare, säger Anna Johansson, affärsenhetschef på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Påstigning fram i Göteborg

I många år har resenärer kunnat gå på genom vilken dörr som helst på bussarna i Göteborg. I samband med att framdörrarna öppnas införs en ny regel om att påstigning sker fram i bussen och avstigning där bak, precis som i övriga regionen.

– När resenärer går på fram blir det ett bättre flöde i bussen. Dessutom kan föraren vara ett stöd och svara på frågor, samtidigt som föraren också kan kontrollera att resenären visar sin biljett vid automaten vid framdörren, säger Anna Johansson, i ett pressmeddelande.

Den nya regeln gäller på de flesta busslinjer i Göteborg, med undantag för linjer där det är så högt resande att det skulle stoppa upp trafiken om alla gick på genom framdörren. Följande linjer är undantagna: 16, 16X, 17, 18, 19, 25, 50, 52, 58, 59 och 60, 62.

Genomförandet sker stegvis.

Läs också