Direkt till innehåll

På- och avfart till Götatunneln vid Järntorget stängs i år

1 / 4

I slutet av sommaren stängs på- och avfarten till och från Götatunneln i Järntorgsmotet. Trafiken leds om och restiden ökar. Orsaken är byggnationen av Masthuggskajen.

Bygget av den nya stadsdelen Masthuggskajen – som sträcker sig från Järntorget till kanten av Stigberget – pågår för fullt. Arbetet har under de senaste åren bland annat påverkat trafiken runt Järntorget och via Masthamnsbron, som ligger mellan Stenpiren och Danmarksterminalen.

– Vi planerar för att öppna Masthamnsbron för trafik igen i början av 2026, säger Fredrik Wiman, projektledare på Göteborgs Stad.

Trafiken leds om och restiden ökar

I slutet av sommaren sker nya större trafikförändringar – då kring Järntorgsmotet.

– Vi ska däcka över på- och avfarten till och från Götatunneln i Järntorgsmotet för att skapa plats för en ny park – Järnvågsparken. Därför måste vi stänga dessa anslutningar, säger Fredrik Wiman och fortsätter:

– För att säkerställa framkomligheten för trafiken när ramperna är avstängda kommer vi att bygga en tillfällig rondell i korsningen till Emigrantvägen. Vi passar även på att göra andra arbeten i motet för att undvika att behöva påverka trafiken längre fram.

Klicka på kartan för större bild:

Karta som visar att på- och avfarten till och från Götatunneln i Järntorgsmotet stängs.

 

Avstängningarna gör att du varken kommer att kunna köra till eller från Götatunneln via Järnvågsgatan i Järntorgsmotet.

Du som kommer från Götatunneln och ska till Järntorget får köra vidare på Oscarsleden och vända i Fiskhamnsmotet. För dig som ska från Järntorget och ner i Götatunneln gäller omledning via Första Långgatan eller Värmlandsgatan beroende på vilket håll du kommer ifrån.

Ökad trafik i Fiskhamnsmotet

– Därmed blir det ökad trafik i Fiskhamnsmotet och på lokalgatorna och man får räkna med längre restider, säger Fredrik Wiman.

För att underlätta situationen i Fiskhamnsmotet kommer trafiken från Stenafärjorna på Emigrantvägen att ledas västerut på Oscarsleden vid Fiskhamnsmotet. Detta är alltså i riktning mot Älvsborgsbron och därifrån får du sedan ta dig vidare till något av nästkommande mot.

Klicka på kartan för större bild:

Karta som visar att trafiken från Stenafärjorna på Emigrantvägen måste köra mot Älvsborgsbron i Fiskhamnsmotet.

 

Gång- och cykeltrafiken kommer att kunna passera utanför arbetsområdet i stort sett i samma sträckning som idag.

Redan i vår sker förändringar i Järntorgsmotet då Emigrantvägen stängs västerut och därmed enkelriktas i riktning mot centrum. Trafiken mot exempelvis Stenaterminalen hänvisas då till Fiskhamnsmotet. Orsaken är ledningsarbeten för den nya halvön som ingår i projekt Masthuggskajen.

Samtliga av dessa trafiklösningar gäller fram till hösten 2025.

Hela Masthuggskajen planeras stå klart 2030.

Göteborgs Stads information om byggnationen av Masthuggskajen.

Övergripande information om Masthuggskajen.

Läs också