Direkt till innehåll

Rastplaster värda ett stopp

Det är inte bara bilen som behöver laddas under en längre resa – även föraren kan behöva påfyllning. Här är listan över landets bästa rastplatser.

Ska du ge dig ut på bilsemester i sommar? Då kan det vara bra att ha koll på var det är läge att stanna och pausa. Trafikverket har cirka 270 rastplatser längs vägarna runt om i landet. Här hittar du en karta över dessa: Karta över rastplatser

Vad finns på rastplatserna?

Alla rastplatser på kartan är tillgänglighetsanpassade och har toaletter, sittplatser med bord, informationstavlor och soptunnor. Sommartid, mellan den 1 juni och 31 augusti, utförs tilllsyn, städning och skötsel av rastplatser och toaletter två gånger per dygn.

Hur länge får man stanna?

Rastplatserna är framför allt till för att trafikanter tillfälligt ska kunna stanna till en stund, men det är tillåtet att stanna max 24 timmar. För längre tid än så krävs tillstånd från Trafikverket.

Vi passar också på att tipsa om listan över landets bästa rastplatser, utsedda av Riksförbundet M Sverige. Där har en rastplats för varje län utsetts och bedömts utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel.

Bästa rastplatserna i varje län:

Uppsala: Mora Stenar
Stockholm: Stora Väsby
Västerbotten: Vojmån
Norrbotten: Jävre Södra
Södermanland: Sillekrog
Östergötland: Vida Vättern
Jönköping: Hörle södergående
Kronoberg: Innaren
Kalmar: Botorpström och Långsjön
Gotland: Träffpunkt Gotland
Blekinge: Senoren
Skåne: Ekerödsrasten och Stoby
Halland: Snabbarp
Västra Götaland: Ljungskile
Värmland: Ransäter
Örebro: Björnfallet
Västmanland: Högsjön
Dalarna: Långsjön
Gävleborg: Näsbysjön
Västernorrland: Skuleberget
Jämtland: Strömsund

Läs också