Direkt till innehåll

Res säkert i midsommar

Planera din resa och slipp kö i midsommar. Trafik Göteborg ger dig några säkra tips inför bilresan.

Midsommarhelgen är en högtid då många av oss reser. Ofta går resan på mindre vägar som man inte alltid är så bekant med. Trafik Göteborg vill därför påminna om vad du som trafikant kan göra för att resa säkert, när du åker för att träffa vänner och familj i helgen.

Planera din resa
Vi befinner oss fortfarande i en pandemi där vi bör undvika trängsel, kollektivtrafikresor utan platsbokning och att träffa nya människor. Med mycket trafik längs vägarna är det extra viktigt att hålla hastigheten och att hålla avstånd för att minska risken för olyckor.

Planera din resa genom att se över resvägar i appar och olika karttjänster/GPS:er. Tänk på att välja en färdväg som så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg. Den informationen hittar du på Trafikverkets hemsida.

Du vet väl att du kan ladda ner Trafiken.nu-appen helt gratis. Där kan du se aktuellt trafikläge i hela Västra Götaland och delar av Halland. Med Strömstad i norr och Laholm i söder. I appen kan du också bevaka olika områden och få notiser om händelser på önskade resvägar – dygnet runt.

Tänkvärt om du ska till Bohuslän
Mycket trafik på de mindre vägarna i Bohuslän leder snabbt till långsamtgående trafik och köer. Var därför ute i god tid och räkna med längre restid.

Ska du till norska gränsen eller till Norge är det viktigt att tänka på att gränsen till Sverige är påverkad av restriktioner. Något som kan orsaka köer. Vid långsamtgående trafik och kö bör man enligt Trafikverket undvik att stanna på Svinesundsbron, då det kan förekomma starka vindar på bron.

Mer information om inreseregler i Sverige hittar du i här.

Resande på E20
Fram till 2026 pågår arbeten att bygga ut E20 till en mötesseparerad motorväg. På delar av sträckan mellan Tollered och Vara pågår just nu arbeten som gör att du som kör på E20 bör var extra uppmärksam på aktuell skyltning, eventuell omledning och rådande hastighet. Vid mycket trafik finns risk för långsamgående trafik och köer. Räkna med längre restid.

Sommar i Värmland och Dalarna
Midsommartrafiken i Värmland och Dalarna går i stort sett på samma vägar som under sportlovsveckorna. På mindre vägar kan man bli stående en stund i väntan på utryckningsfordon eller om bilen går sönder. Sker det en olycka kan vägen behöva stängas av och det kan bli stillastående köer. Det är alltid klokt att vid resa ladda med ätbart och vätska i bilen.

Planera därför din resa, räkna med längre restider och var extra noga med att hålla avstånd – även på vägarna.

Vi på Trafik Göteborg önskar glad midsommar!

Läs också