Direkt till innehåll

Res säkert i sportlovstrafiken

Under årets sportlovsveckor är fler ute på vägarna och därför är det extra viktigt att tänka på hur du reser. Här är några råd på vägen.

Sportlovsveckorna stundar och fler ger sig ut på vägarna. I Sverige har vi sportlov mellan vecka 7 och vecka 10 och en ökad trafik på våra vägar mot fjällen räknas därför mellan 15 februari och 12 mars.

Sportlovstrafik mot fjällen – res säkert

Med mycket trafik på vägarna ökar också risk för olyckor – res därför bara om du måste under sportlovsveckorna. Ett lätt sätt att hjälpas åt är att hålla avstånd och följa hastighetsgränser.

Eftersom väglaget skiftar snabbt under vintern kan det också vara bra att kolla hur vägarna ser ut innan avfärd. Planera din färdväg så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg. Bästa kollen om rådande vinterväglaget får du genom väglagsinformationen:

Bägge dessa kartor visar realtidsinformation från olika vägväderstationer och väglagsbilder från olika kameror.

Lasta säkert

Enligt trafikförordningen är det fordonets förare som är ansvarig för att lasten är säkrad på ett sådant sätt att den inte utgör någon fara. Var noga med hur du packar din bil.

Stuva lasten mot ryggstöd och sidor
Lägg ner saker som kan tippa
Undvik att last ovanför ryggstödet – även om du har skydds nät.
Mer information hittar du på Transportstyrelsens hemsida. Där kan du också läsa hur du bäst packar din takbox.

Vinterutrusta bilen
I en vinterutrustad bil bör du hitta: snöborste och isskrapa, snöskyffel, startkablar, bogserlina, extra varningstriangel, reflexväst, ficklampa.

Men en laddad mobiltelefon och varma kläder och en extra filt är minst lika viktig om du av någon orsak blir stående på vägen. Se till att ha det du kan tänkas behöva på din resa nära till hands. Kör försiktigt!

Kvar i staden – detta gäller i kollektivtrafiken
Om vi alla hjälps åt att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken ger vi plats för dem som verkligen behöver ta bussen, spårvagnen eller tåget. Du som åker kollektivt uppmanas att hålla avstånd och bära munskydd.

Munskydd rekommenderas

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du att bär munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid, vilket menas vardagar klockan 07-09 samt klockan 16-18. Rekommendationen gäller hela landet.

Det är du själv som ansvarar för att ha med dig och bära munskydd enligt rekommendationerna.

Var noga med att släppa av och ge plats för de resande som stiger av vid hållplatsen innan du själv stiger ombord.

Folkhälsomyndighetens information  – om du planerar lägre resor

På Trafikverkets hemsida kan du hitta mer information för sig som är på väg till fjällen 

Läs också