Direkt till innehåll

Risk för sommarhalka

Sommarhalka kan låta konstigt men det finns olika orsaker till att vägarna kan bli hala om sommaren. Trafik Göteborg ger tips om tecken att vara uppmärksam på.

Att överraskas av halka under sommaren förväntar man sig kanske inte. Men även sommartid bör man som trafikant vara uppmärksam på snabba väderomslag. Här är några tips att vara uppmärksam på, när du ger dig ut i sommartrafiken.

Blödande asfalt

Ihållande värme kan leda till så kallad blödande asfalt som kan liknas vid blixthalka. Risken ökar på vägar med nylagd beläggning, men ibland också på äldre beläggningar. När asfalten värms upp kan bindemedlet i beläggningen bli mjukt och stiga upp i vägytan som svarta blanka fläckar, vilket kan orsaka sämre väggrepp och halka.

För att förhindra halka och avåkningar vid blödande asfalt sandas eller grusas vägbanan. Något som i sin tur kan leda till stenskott. Det är därför viktigt att köra försiktigt, vara uppmärksam, följa skyltning och aktuella hastighetsanvisningar.

Regn och halka

Efter en värmeperiod kan vägbanor även bli extra hala vid nederbörd. Regnar det kraftigt kan det dessutom bli vattenplaning, och då kan det bli svårt att manövrera fordonet, även om du kör långsamt. Tänk på att anpassa hastigheten och hålla avstånd. I kraftigt regn kan det också vara svårt att se och upptäcka kanter som kan finnas på vägavsnitt där ny asfalt ska läggas. Var därför uppmärksam på hur vägmiljön ser ut och lokal skyltning.

 

Läs också