Direkt till innehåll
I Göteborg brukar cykeltrafiken närmast halveras på många sträckor under vinterhalvåret. Men för dig som vill fortsätta att trampa dig fram genom vintern är det läge att se över cykelutrustningen.

I Göteborg brukar cykeltrafiken närmast halveras på många sträckor under vinterhalvåret. Men för dig som vill fortsätta att trampa dig fram genom vintern är det läge att se över cykelutrustningen.

Så gör du cykeln redo för vintersäsongen

Mörker och minusgrader behöver inte vara ett skäl till att ställa undan cykeln. Här är några tips på hur du rustar hojen inför hösten och vintern.

När höstmörkret och frostnätter närmar sig är det många som väljer att ställa in cykeln för säsongen. I Göteborg brukar cykeltrafiken närmast halveras på många sträckor under vinterhalvåret. Men för dig som vill fortsätta att trampa dig fram genom vintern är det läge att se över cykelutrustningen.

Se till att du syns

Enligt lag måste din cykel alltid ha fungerande bromsar och ringklocka. När det är mörkt ska cykeln dessutom vara utrustad med:

  • Lykta med fast vitt eller gult ljus fram
  • Lykta med rött ljus bak
  • Vit reflex fram
  • Röd reflex bak
  • Orangegula eller vita reflexer på sidorna

Mer om detta kan du läsa hos Transportstyrelsen.

Dubbar mot halka

Under hösten när det börjar bli kallt på morgonen och kvällen är det inte helt ovanligt med blixthalka, ofta orsakat av underkylt regn. För att slippa överraskas av hala vägar kan det vara värt att skaffa dubbdäck eller vinterdäck till cykeln.

Ge cykeln lite kärlek

Vid kyla finns det risk att bromsar och växlar fryser eller trasslar, se till att dessa funkar innan du ger dig ut. Hos en cykelverkstad kan du få hjälp att förebygga problemen.

Sandade och saltade vägar kan orsaka rost, så det kan vara bra att spola av cykeln efter användning. Kedjan kan också behöva lite extra kärlek och smörjas emellanåt.

Och till sist: glöm inte cykelhjälmen. Är du under 15 år är det lag på att ha hjälm när du cyklar. Det gäller även när du kör elsparkcykel.

Läs också