Direkt till innehåll

Så rustar du cykeln för vintern

1 / 2

Mörker och besvärligt väglag behöver inte hindra dig från att cykla. Se dock till att din cykel är ordentligt rustad för vintersäsongen. Här är några tips!

Höstmörkret är här och vintern närmar sig – då är det många som väljer att ställa in cykeln för säsongen. Är du däremot en av alla vintercyklister är det läge att se över cykelutrustningen. Vad säger lagen och vad kan vara bra att kontrollera på cykeln för en trafiksäker vintersäsong? Vi har svaren!

Viktigt att du syns

Enligt lag måste din cykel alltid vara försedd med självklarheter som ringklocka och broms. Vid cykling i mörker måste cykeln också ha belysning och reflexer enligt följande:

– Lykta med fast vitt eller gult ljus fram

– Lykta med rött ljus bak

– Vit reflex fram

– Röd reflex bak

– Orangegula eller vita reflexer på sidorna

På med dubbdäcken

För att slippa överraskas av hala vägar kan det också vara värt att skaffa dubbdäck eller vinterdäck till cykeln. Av de cyklister som skadas allvarligt är vanligaste orsaken att man cyklar omkull, enligt Trafikverket.

Och om en av alla de cykelolyckor som sker varje år skulle råka drabba just dig, så är hjälmen självklart din bästa livförsäkring.

Ett sista tips är att se till att cykeln är i bra skick. Rengör och smörj cykeln, och kontrollera att bromsklossarna inte är nedslitna och att bromsar och växlar fungerar som de ska.

Trafikverkets information om säkerhet på cykel.

Transportstyrelsens information om lagar gällande cykling i mörker.

Läs också