Direkt till innehåll

Se upp för halka!

Håll koll på underlaget! Fuktiga löv som samlats på gång- och cykelbanor kan klibba ihop och bli glashala.

Håll koll på underlaget! Fuktiga löv som samlats på gång- och cykelbanor kan klibba ihop och bli glashala.

Först kommer löven – sen minusgraderna. För trafikanter finns det flera skäl att vara uppmärksam på halka framöver.

Innan minusgrader och ishalka slår till är det nedfallna höstlöv som kan ställa till det för trafikanter. Fuktiga löv som samlats på gång- och cykelbanor kan klibba ihop och bli hala som såpa. Det kan vara svårt att upptäcka med blotta ögat, så anpassa hastigheten efter underlaget när du är ute och går eller cyklar. På kommunala gator och cykelbanor ser Göteborgs Stad till att lövsopning utförs regelbundet.

För tåg- och spårvagnstrafiken innebär lövhalkan att bromssträckan blir längre. Det är därför viktigt att du som rör dig i trafiken är uppmärksam och inte går ut framför en spårvagn som är i rörelse.

Vägväder i appen

Den första blixthalkan inträffar också ofta under hösten när temperaturen sjunker mot nollan. Underkylt regn som fryser när det når kalla vägbanor kan orsaka plötslig halka.

Följ väderleksprognoser för att bedöma risken för halka och var uppmärksam om du kör vid broar, skuggiga skogspartier eller vattendrag. Ett tips är att använda Trafiken.nu-appen där du kan hålla koll på vägvädret i hela Västra Götaland. Och glöm inte att vinterdäcken ska vara på senast den 1 december!

Vem sköter halkbekämpningen?

Trafikverket ansvarar för halkbekämpning (och snöröjning) på de statliga större lederna och vägarna. Det gäller även en del av de gång- och cykelbanor som finns utmed de statliga vägarna. Mellan den 1 oktober och 30 april har vinterorganisationen full beredskap.

Kommunala vägar, gator, hållplatser och gång- och cykelbanor hör till Göteborgs Stads ansvar. Staden har full beredskap för att hantera halka (och snö) från den 15 oktober till 15 april. Väder och temperatur avgör hur halkan hanteras men vanligtvis används salt eller flis.

Alla gator och områden i staden är dock inte Göteborgs Stads ansvar.  Fastighetsägare är nämligen skyldiga att skotta och halkbekämpa gångbanor, trottoarer och trappor upp till 10 meter utanför sin tomtgräns. Finns ingen gångbana eller trottoar gäller ansvaret istället för 1,2 meter av gatan utanför tomtgränsen.

Mer info om halkbekämpning hittar du hos Göteborgs Stad och Trafikverket.

Läs också