Direkt till innehåll

Semestra hemma – vi har tipsen!

Väljer du att semestra hemma? Vi tipsar bland annat om trafikappar, utflyktsmål med kollektivtrafiken och lånecyklar.

Blir det en semester på hemmaplan? Vi tipsar om hur du planerar din resa på bästa sätt i semestertider. Allt från olika trafikappar till utflyktsmål med kollektivtrafiken eller lånecyklar.

Annat trafikmönster

Under semestern kan trafikmönstren skilja sig från vanliga arbetsveckor, vilket innebär att andra tider kan bli rusningstider. Kolla därför i Trafiken.nu-appen före avresa för att se var köerna och störningarna är just nu. Som alltid är det viktigt att du tar det lugnt och håller hastighet och avstånd till andra fordon.

Sommarstationer med Styr & Ställ

Tänker du semestra på cykeln? Då finns det några saker som är bra att tänka på och känna till. För det första är det viktigt att kontrollera så att allt fungerar på cykeln för att upprätthålla en god säkerhet. Tänk också på att bära rätt kläder för utflykten – och glöm inte hjälmen! Är du osäker på den smidigaste resvägen? Sök då i cykelreseplaneraren på webbplatsen Trafiken.nu.

Om du inte har en egen cykel finns det 1 750 Styr & Ställ-cyklar i Göteborg och Mölndal fördelat på 135 stationer. Fram till den 31 augusti finns det också sommarstationer vid Munkebäckstorget, Delsjöbadet, Härlanda tjärn, Saltholmen, Askimsbadet, Ganlet badplats, Näsetbadet och Röda Sten – allt för att du enkelt ska kunna ta dig till flera badplatser och andra fina sommarpärlor.

Vill du kombinera din cykelresa med buss och spårvagn? Missa då inte att kika i appen Västtrafik To Go. Där finns en digital karttjänst där du kan du se tillgängliga cyklar från Styr & Ställ, elsparkcyklar samt Västtrafiks hållplatser.

Utflykter med kollektivtrafiken

Vi har även tips till dig som väljer en semester med kollektivtrafiken. Vill du kanske åka ut till en skärgårdsö? Kom då ihåg att Västtrafiks biljetter även gäller på färjorna till skärgårdsöarna.

Tänk på att det är många som vill åka till skärgården under sommaren vilket gör att färjorna kan bli fullsatta. Västtrafik försöker att sätta in så mycket extratrafik som de tror behövs. Var ute i god tid och räkna med längre restider. Sök alltid din resa i appen Västtrafik To Go – på så sätt missar du ingen viktig information om eventuella förändringar och förseningar.

Västtrafiks tips på utflykter med kollektivtrafiken.

Missa inte heller att Trafikverket har en app för alla statliga färjeleder i Sverige – Trafikinfo Färjerederiet. I appen kan du välja dina favoritleder, se nästa avgång och få aktuell trafikinformation om händelser som rör just din resa – i realtid.

Sommarbiljetten är här

Ett annat tips om du väljer kollektivtrafiken i sommar är Västtrafiks sommarbiljett, som finns att köpa i appen Västtrafik To Go till och med den 31 juli.

För 835 kronor kan du resa i tre zoner till priset av en i hela Västra Götaland och Kungsbacka. Biljetten gäller på alla Västtrafiks fordon samt ett antal andra tåglinjer. Dessutom kan vuxna ta med sig tre ungdomar upp till 20 år på resan utan extra kostnad.

Västtrafiks information om sommarbiljetten.

Läs också