Direkt till innehåll

Snart är två av tre stadsbussar eldrivna

Under 2023 ska 160 nya elbussar börja rulla i kollektivtrafiken. Därmed körs två av tre stadsbussar i Västra Götaland på el.

Västtrafik fortsätter att satsa på att elektrifiera busstrafiken. Under det här året ska 160 nya elbussar börja köra i Göteborg, Mölndal, Ale, Stenungsund, Trollhättan och Vänersborg. Bussarna drivs med så kallad grön el som kommer från vind-, vatten- eller solkraft.

– Vi storsatsar på el och våra resenärer gillar det. Vi får många positiva reaktioner från resenärer som tycker att bussarna är bekväma att åka i och som uppskattar att elbussar bidrar till en renare och tystare stadsmiljö, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Sedan 2018 har Västtrafik gått från noll till cirka 460 elbussar. När de nya bussarna tas i trafik kommer två av tre stadsbussar i Västra Götaland att vara eldriva – och Västtrafiks planer slutar inte där. Målet är att alla stads- och tätortsbussar ska vara elektrifierade senast år 2030.

Även busstrafiken som kör på landsbygden kommer att elektrifieras. I sommar börjar fyra elbussar köra på landsbygden i Ale kommun.

Läs också