Direkt till innehåll

Snart rullar nya och längre spårvagnar i Göteborg

Västtrafik köper 40 nya längre spårvagnar, som rymmer betydligt fler resenärer än de äldre modellerna. Den första vagnen beräknas komma till Göteborg under 2023.

Trots minskat resande under coronapandemin är behovet av nya spårvagnar stort inför framtiden. Därför har Västtrafik beställt 40 stycken 45 meter långa spårvagnar av modellen M34, som är en förlängd version av de nya M33-vagnar som nu levereras till Göteborg.

Rymmer fler resenärer

De nya långa spårvagnarna kommer att rymma 50 procent fler resenärer än de äldre modellerna – detta är möjligt då de så kallade flexytorna blir större.

– Det blir ett stort lyft för göteborgarna. Med de 40 nya spårvagnarna kan vi skrota de äldsta vagnstyperna och Göteborg får äntligen en fullt tillgänglig spårvagnsflotta med plats för betydligt fler ombord, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Sätts in på linje 5 och 11

Planen är att de längre spårvagnarna ska sättas in på linje 5 och 11, båda linjer med många resenärer. Där pågår planering för att alla hållplatser ska vara anpassade för längre vagnar.

Första vagnen beräknas komma till Göteborg under 2023 och sista vagnen under 2026.

Fakta modell M34:

  • 45 meter lång (12 meter längre än modell M33)
  • Plats för 319 resenärer
  • Större flexytor
  • Alla M34 kommer vara enkelriktade
  • Tillverkas av Alstom.

 

Västtrafiks information om köpet av de nya längre spårvagnarna.

Läs också