Direkt till innehåll

Snön är här igen – ta det lugnt

Ta det lugnt i trafiken när snön faller och anpassa hastigheten efter rådande väglag. Så här prioriteras snöröjningen i Göteborg.

Med snö på vägarna påverkas framkomligheten i trafiken. När mycket snö faller under kvällar och nätter är det inte säkert att man hinner röja allt till morgontrafiken även om det plogas för fullt. Både Trafikverket och Göteborgs Stad prioriterar alltid att ploga de största vägarna först.

Om det snöar mycket

I Göteborg startar plogningen när det hunnit komma två-tre centimeter snö på det mest trafikerade vägarna, där det går kollektivtrafik och på gång- och cykelbanor. På vägar med mindre trafik är kraven lägre. Då kan ett par centimeter snö få ligga kvar på vägen efter avslutat snöfall.

Om det kommer mycket snö, mer än 10 centimeter, kan det vara svårt att få undan all snö inom 6-12 timmar.  Då har Göteborgs Stad följande prioriteringsordning:

1. Stora vägar som trafikeras av kollektivtrafik och blåljustrafik
2. Hållplatser
3. Gång- och cykelbanor

Var är plogbilen?

Vill du veta var plogbilen är eller när plogbilen kommer till din väg, så finns det information på Trafikverkets hemsida. Du kan också läsa mer om Göteborg Stads vinterväghållning och vad som gäller där du bor på goteborg.se. Se länkar längst ner på sidan.

Och du – stressa inte bakom plogbilen! Varje år sker flera olyckor då bilister tränger sig förbi och utsätter sig själv och andra för fara. Att dessutom köra om i snörök är förenat med livsfara. Ta det i stället lugnt. Plogbilen och halkbekämpning finns på vägarna för att göra det säkrare för dig och dina medtrafikanter. Tänk på att hålla avstånd, sänk hastigheten och var ute i god tid.

Några kloka råd på vägen

Här är några av Trafik Göteborgs trafiklednings bästa tips när det ligger snö på vägarna:

• Följ väderläget via någon vädertjänst. I appen Trafiken.nu Göteborg får du information om vägvädret i Västra Götalandsregionen.
• Uppdatera dig om trafikläget på Trafiken.nu, Trafiken.nu-appen eller på Trafikverket hemsida före avresa.
• Håll avstånd – Anpassa hastigheten efter rådande väglag, det kan variera beroende på platsen man är på.
• Tänk på att när snön smält undan kan blöta vägbanor återfrysa.
• Lastbilar kan ha svårt att ta sig upp i backar som fortfarande har snö kvar.

Trafikverket – När kommer plogbilen till din väg?

Göteborgs Stad – Snöröjning och halkbekämpning

 

Läs också