Direkt till innehåll

Stor trafikpåverkan när Tingstadstunneln renoveras

1 / 3

Den 22 april inleds renoveringen av Tingstadstunneln och trafiken påverkas kraftigt under 1,5 år. Räkna med köer, så undvik rusningstid och välj gärna andra färdsätt.

Tingstadstunneln ska renoveras och uppdateras till dagens standard på säkerhet och miljö. Arbetet pågår från den 22 april 2022 till oktober 2023 och under den här tiden påverkas trafiken kraftigt.

Totalavstängning den inledande helgen

Renoveringen inleds med att Tingstadstunneln och E6 mellan Olskroksmotet och Ringömotet stängs helt från fredagen den 22 april klockan 22.00 till måndagen den 25 april klockan 05.00.

– Det kommer att bli långa köer och därför rekommenderar vi bilister att ställa bilen eller välja andra färdsätt den här helgen. Annars behöver man starta resan i mycket god tid, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg.

I appen Västtrafik To Go kan du hålla dig uppdaterad om eventuella förseningar i kollektivtrafiken.

Trafiken leds om via Älvsborgsbron

Under avstängningen leds trafiken om till Söder-, Väster- och Norrleden via Älvsborgsbron och det är där du kommer smidigast fram. Undantaget gäller dig som startar resan från de centrala delarna av Göteborg – då hänvisas du till Marieholmstunneln via Torpamotet längs E20.

Klicka på kartorna för större bild:

Karta som visar hur trafiken leds om när E6 stängs helt mellan Olskroksmotet och Ringömotet den 22-25 april.

 

Karta som visar hur trafiken från de centrala delarna från Göteborg leds om via Marieholmstunneln under helgen då E6 är helt avstängd mellan Olskroksmotet och Ringömotet.

 

Endast ett körfält öppet i varje riktning

Från måndagen den 25 april klockan 05.00 till oktober 2023 – då renoveringen väntas bli klar – hålls endast ett körfält öppet i varje riktning genom Tingstadstunneln.

Under den här perioden ska trafiken längs E6 fortfarande köra genom Tingstadstunneln, medan trafiken via Lundbyleden, E20 och E45 leds om till Marieholmstunneln.

På vår sida om Tingstadstunneln hittar du kartor och en film som visar de nya körvägarna.

Klicka på kartan för större bild:

Karta som visar att arbeten ska starta i Tingstadstunneln och att trafiken därmed blir dubbelriktad i ena röret.

 

Köer och längre restider

Den minskade kapaciteten i och kring tunneln kommer att ge kraftiga effekter på hela Göteborgs trafiksystem.

– Det kommer att bli köer och längre restider. Om man tittar på analyserna så blir köerna som värst klockan 7-9 och 15-17 på vardagar och klockan 11-14 på helger och därför är det bra om man kan undvika dessa tider, säger Robin Holmér och fortsätter:

– Man kan också se att en resa som idag tar 30 minuter genom Göteborg i rusningstid kan ta upp till dubbelt så lång tid under renoveringen.

Analyserna visar också att de värsta köerna väntas uppstå vid Tingstadstunnelns mynningar och längs Lundbyleden och att trafiken kan komma att gå trögt hela vägen mellan Mölndal och Tingstadstunneln i rusningstid. Av den orsaken är det bra om du väljer Söder-/Västerleden via Älvsborgsbron om du kommer söderifrån på E6 eller från väg 40 och ska till Hisingen och omvänt.

Via Trafiken.nu-appen kan du hålla koll på det aktuella trafikläget – bland annat kan du se var köerna är just nu.

Välj gärna andra färdsätt

Det kommer alltså att vara mycket ansträngt i Göteborgstrafiken under lång tid och därför är det bra om du kan resa på andra sätt än med bil. Om du väljer att åka kollektivt så håller du dig uppdaterad om din resa i appen Västtrafik To Go. Tänk också på att vissa busslinjer har eller kommer att få ändrade körvägar i och med renoveringen – information om hur de kör istället hittar du via länken nedan.

Västtrafiks information om vilka busslinjer som påverkas och hur de kör istället.

Allt om trafiken i Tingstadstunneln – inklusive kartor som visar hur du ska köra och vilka anslutningar som är stängda under renoveringen.

Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg, berättar om var de längsta köerna väntas uppstå under avstängningshelgen.

Trafikverkets information om renoveringen av Tingstadstunneln.

Läs också