Direkt till innehåll

Studentfirande påverkar trafiken

Under de kommande veckorna råder det studentyra i Göteborg. Utspring och firande på lastbilsflak gör att trafiken i centrum påverkas.

Mellan den 30 maj och den 14 juni tar tusentals ungdomar i Göteborg studenten och centrala gator och torg kommer tidvis att fyllas med firande studenter.  Många åker lastbilsflak genom staden vilket periodvis kan påverka trafiken. Att färdas på flak eller släp är i vanliga fall inte tillåtet, men vid särskilda tillfällen tillåts det om vissa krav är uppfyllda.

I år får studentflaken köra enligt följande rutt: Vasaplatsen – Aschebergsgatan – Engelbrektsgatan – Sten Sturegatan – Nya Allen – Parkgatan – tillbaka till upphämtningsplats

Studentfiranden pågår också på flera platser i centrum där övriga trafikanter kan påverkas.

  • Götaplatsen kommer att vara tillfälligt avstängd för fordonstrafik under perioden den 30 maj-2 juni samt den 5-9 juni.
  • Vid Göteborgsoperan, den 2-9 juni, och Gustaf Adolfs Torg, den 8-9 juni, har flera skolor utspring. Eftersom framkomligheten i Centralenområdet är delvis begränsad av arbetet med Västlänken, samt att det finns risk för köer då trafiken dubbelriktas på Norra Sjöfarten, kan du som ska dit med fördel välja kollektivtrafiken.
  • Tänker du parkera bilen i Nordstans p-hus är det endast utfart via Kanaltorgsgatan och Norra Sjöfarten som gäller.
  • Mindre gator i anslutning till studentfirandet kan komma att påverkas – följ i så fall skyltning på plats.

Vid årsskiftet förtydligades reglerna som gör det möjligt att genomföra flakåkning i samband med exempelvis studentfiranden. På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer vad som gäller, se länkar nedan.

Transportstyrelsen – Studentflak och karnevalståg

Transportstyrelsen – Skärpta studentflaksregler från och med i år

 

Läs också