Direkt till innehåll

Ta det lugnt i jultrafiken

Trafik Göteborg önskar dig en lugnare och säkrare jul med tipsen du behöver innan du ger dig ut i jultrafiken.

Julen är den högtid då vi reser som allra mest till familj och vänner. Och det kan bli en del flängande i trafiken innan julefriden infinner sig. Därför är det som alltid viktigt att du planerar din resa innan du ger dig av. Med god tid och koll på trafikläget blir det mindre stress och hastiga beslut i trafiken.

Här är några av våra bästa tips inför för en säkrare och lugnare jultrafik.

När du ut i jul ska köra är detta bra att göra

Var utvilad och starta din resa i god tid. Kika i trafiken.nu- appen för att få koll på trafikläget och rådande vägväder.

Välj i största möjliga mån vägar med mitträcke även om det blir en omväg. De större vägarna har viltstängsel och en högre prioritering vad det gäller halkbekämpning och snöröjning, än de mindre vägarna.

Se till att vara utvilad och stressa inte. Dela på körningen och glöm inte att ta pauser. Kör du elbil? Se till att kolla upp i förväg var det finns laddstationer på vägen och varför inte passa på att ta en fikapaus när bilen laddas.

Tänk på att hålla hastigheten, håll avstånd till andra fordon och anpassa farten till väglaget.

Att ha en laddad mobiltelefon är bra men använd inte telefonen när du kör!

Om bilen går sönder eller vädret ställer till det är det bra att ha bogserlina, snöskyffel och startkablar i bilen. Varma kläder, en filt och något att dricka är bra att ha med ifall man blir sittande i kylan. Använd reflexväst om du lämnar bilen.

Missa inte vagnen på julaftonskväll – då kollektivtrafiken kör efter annan tabell

Reser du med kollektivtrafiken håller du dig enkelt uppdaterad i jultrafiken med appen Västtrafik To Go.

Under de röda juldagarna kör kollektivtrafiken på lite andra tider. Julafton kör kollektivtrafiken i Göteborg till exempel som en vanlig söndag men ingen nattrafik. Så kika i appen så att du inte missar någon anslutning.

När du reser med tåget – se till att resa från det rätta spåret

Ska du resa med tåg i jul är det viktigt att du är uppmärksam på information i utrop och på informationstavlor när du är på stationen.

Både tåg- och kollektivtrafik fick ny tidtabell den 10 december så håll koll på avgångs- och ankomsttider inför din resa och kontakta ditt tågbolag vid frågor.

Ladda ner favoritserien och ljudboken innan du kliver på tåget så slipper du oroa dig för svajigt internet. En vattenflaska kan vara bra att ha och en varm tröja – det kan vara kallt på tåget eller när du väntar mellan byten.

Ta det lugnt i trafiken och var rädda om varandra!

 

Läs också