Direkt till innehåll

Ta det lugnt i vintertrafiken

Vintern är här och när snön faller ökar risken för halka och olyckor. Trafik Göteborg ger dig tipsen inför snöiga vintervägar.

Med ett kallare väder och snö på vägarna ökar risken för olyckor och halka. Trafik Göteborgs trafikledning får flera väderuppdateringar om dagen och vet när det väntas snö i Göteborgsområdet. Vad ska man då tänka på som trafikant när det kommer ny sö som lägger sig på vägarna?

Vi ställde frågan till Daniel Gyllén som är projektledare på trafikledningscentralen vid Trafik Göteborg.

– Lastbilar kan få svårt att komma upp för backar och kan fastna. En redan hal vägbana kan döljas under snön och gör att risken för singelolyckor ökar, menar Daniel Gyllén.

Det finns många olika typer av halka. När ny snö packas samman på vägbanan skapas ett svårstyrt vägunderlag och det blir halt. Den typen av halka kallas snöhalka. Även små mängder snö på vägen kan ge halka.

–  När det finns risk för snöhalka i Göteborgsområdet så ska du ta det försiktigt. När mycket snö faller under kvällar och nätter är det inte säkert man hinner röja allt till morgontrafiken även om det plogas för fullt. Prioriteringen är att man plogar de största vägarna först, säger Daniel Gyllén.

Några kloka råd på vägen

Här är några av Trafik Göteborgs trafiklednings bästa tips innan du ger dig ut i vintertrafiken:

  • Följ väderläget via någon vädertjänst. I appen Trafiken.nu Göteborg får du information om vägvädret i Västra Götalandsregionen.
  • Uppdatera dig om trafikläget på Trafiken.nu, Trafiken.nu-appen eller på Trafikverket hemsida före avresa.
  • Håll avstånd – Anpassa hastigheten efter rådande väglag, det kan variera beroende på platsen man är på
  • Tänk på att blöta vägbanor kan återfrysa.
  • Lastbilar kan ha svårt att ta sig upp i backar som fortfarande har snö kvar.

 

Och du – Stressa inte bakom plogbilen! Varje år sker flera olyckor då bilister tränger sig förbi och utsätter sig själv och andra för fara. Att dessutom köra om i snörök är förenat med livsfara. Ta det i stället lugnt. Plogbilen och halkbekämpning finns på vägarna för att göra det säkrare för dig och dina medtrafikanter. Tänk på att hålla avstånd, sänk hastigheten och var ute i god tid.

Var är plogbilen?

Vill du veta var plogbilen är eller när plogbilen kommer till din väg, så finns det information på Trafikverkets hemsida. Du kan också läsa mer om Göteborg Stads vinterväghållning och vad som gäller där du bor på goteborg.se. Se länkar nedan.

Trafikverket – När kommer plogbilen till din väg?

Göteborgs Stad – Snö och Halka

SMHI – Varningar och meddelanden

 

 

Läs också