Direkt till innehåll

Ta det lugnt på snöiga vägar

Snön har kommit till Göteborgsområdet och du får svårare att ta dig fram i trafiken. Så här prioriteras snöröjningen i Göteborg.

Nu har snön fallit på vägarna i Göteborgsområdet, vilket påverkar framkomligheten i trafiken. Du får därför vara beredd på eventuella förseningar i kollektivtrafiken och att din bilresa, cykeltur eller promenad tar längre tid än vanligt. Det viktigaste är säkerheten för dig och dina medtrafikanter.

Vem ansvarar då för snöröjningen och hur prioriteras den i Göteborg? Det ska vi reda ut!

Vem har ansvaret?

När det gäller större vägar och genomfartsleder (statliga vägar) – till exempel E6, riksväg 40, väg 155 och Älvsborgsbron – ligger ansvaret på Trafikverket. Kommunala vägar, gator, hållplatser och de flesta gång- och cykelbanor sköts av Göteborgs Stad.

Fastighetsägare har också ett ansvar att snö- och halkbekämpa. Det gäller gångvägar och trottoarer som ligger inom 1,2-10 meter från tomtgränsen. Därför kan snöröjningen variera i staden.

Hur prioriteras snöröjningen?

Både Trafikverket och Göteborgs Stad prioriterar alltid att ploga de största vägarna först.

På de statliga vägarna med mycket trafik plogas det när det har kommit några centimeter snö. På vägar med mindre trafik är kraven lägre och där kan ett par centimeter snö få ligga kvar efter avslutat snöfall. Via länk längre ner kan du se när vägen plogas i ditt län.

Inne i Göteborg startar plogningen när det hunnit komma två-tre centimeter snö på det mest trafikerade vägarna, där det går kollektivtrafik och på gång- och cykelbanor. Plogningen ska vara avslutad sex timmar efter att det har slutat snöa.

Men om det kommer mycket och ihållande snö får man räkna med att snöröjningen tar längre tid än så. Via länkar längre ner hittar du mer information.

Några välmenande råd på vägen:

– Håll avstånd, anpassa hastigheten efter rådande väglag och var ute i god tid.

– Stressa inte bakom plogbilen! Varje år sker flera olyckor då bilister tränger sig förbi och utsätter sig själv och andra för fara. Att dessutom köra om i snörök är förenat med livsfara.

– Uppdatera dig om trafikläget – inklusive vägvädret – i Trafiken.nu-appen eller på Trafikverkets hemsida före avresa.

– Tänk på att när snön smält undan kan blöta vägbanor återfrysa.

– Är du gångtrafikant? Välj gärna vinterskor med sulor som ger bra fäste och glöm inte reflexen när du går i mörker.

– Är du cyklist? Använd dubbdäck eller däck med bra mönsterdjup. Se också till att cykeln är i bra skick med fungerande växlar och bromsar.

Trafikverket – när kommer plogbilen till din väg?

Göteborgs Stad – snöröjning och halkbekämpning

Allt om hur du tar dig fram säkert i vinter oavsett trafikslag.

Läs också