Direkt till innehåll

Tingstadstunneln stängs nattetid vid rörbyte

Renoveringen av Tingstadstunneln har kommit halvvägs och nu är det dags att byta tunnelrör. Tunneln stängs helt natten mellan den 28-29 april och preliminärt även följande natt. Trafiken leds om.

Renoveringen av Tingstadstunneln har pågått sedan april 2022 och innebär att ett tunnelrör är stängt och E6-trafiken går dubbelriktad i det motsatta röret med ett körfält öppet i varje riktning. All annan trafik leds om via Marieholmstunneln.

Stängt under två nätter

Nu har arbetet kommit halvvägs och det är dags att byta rör. För att påverka trafiken så lite som möjligt görs omläggningen nattetid. Det innebär att Tingstadstunneln och E6 stängs helt mellan Gullbergsmotet och Ringömotet från fredagen den 28 april klockan 22.00 till lördagen den 29 april klockan 09.00. Under dessa timmar leds trafiken om via Marieholmstunneln och Älvsborgsbron. När tunneln öppnar på lördagsmorgonen har trafiken flyttats över till det nyrenoverade östra tunnelröret.  För avslutande arbeten kan tunneln preliminärt behöva stängas även följande natt, mellan den 29 och 30 april, från midnatt till klockan 06.00. Då gäller samma omledning som natten innan.

Klicka på kartan för större bild.

Karta som visar att Tingstadstunneln är stängd och att trafiken leds om via Älvsborgsbron och Marieholmstunneln.

 

Samma trafiklösning

När omläggningen är klar gäller samma trafiklösning som tidigare – alltså att trafiken längs E6 kör genom Tingstadstunneln med ett körfält öppet i varje riktning medan all annan trafik leds om till Marieholmstunneln.

Klicka på kartan för större bild.

Karta som visar att arbeten ska starta i Tingstadstunneln och att trafiken därmed blir dubbelriktad i ena röret.

 

Hur har det då sett ut i trafiken sedan renoveringen satte igång våren 2022?

– Om vi tittar generellt så har trafiken genom Tingstadstunneln fungerat bättre än förväntat och det har även de nya resvägarna, säger Robin Holmér, analytiker på Trafik Göteborg, och fortsätter:

– Men självklart har begränsningen genom tunneln lett till längre restider, framförallt klockan 7-9 och 15-17 på vardagar. Dessutom kan vi se att eftermiddagarna överlag är värre än på morgonen.

Utifrån detta är det bra om du kan undvika de värsta timmarna och välja andra färdsätt. Om du måste ta bilen i rusningstid, så är det extra viktigt att du planerar din resa.

Renoveringen av Tingstadstunneln väntas bli klar hösten 2023.

Allt om trafiken i Tingstadstunneln.

Trafikverkets information om renoveringen av Tingstadstunneln.

Läs också