Direkt till innehåll

Så gör du om olyckan är framme

Vet du hur du ska göra om du ser blåljus i backspegeln? Ta en titt på filmen ”Ur Vägen” – den hjälper dig som trafikant att reda ut vad som gäller vid utryckningar och olyckor.

Många trafikanter känner sig osäkra på hur de ska agera i samband med olyckor och utryckningar. Det menar Trafikverket och Räddningstjänsten Storgöteborg som lyfter fram två särskilda trafiksituationer. Den första handlar om att det är rätt, till och med önskvärt, att flytta sitt fordon till en säker plats efter en lättare kollision, utan att först invänta order från Räddningstjänst eller Polis.

Den andra situationen handlar om hur man ska agera vid utryckning, för att på bästa sätt lämna fri väg för utryckningsfordonen. Räddningstjänsten uppfattar att det finns en generell kunskapsbrist kring de här situationerna bland bilister. Det skapar framkomlighetsproblem i Göteborgstrafiken, framför allt på de stora lederna, alldeles i onödan.

I den här filmen kan du se hur du flyttar ditt fordon i samband med en lättare kollision. Många tror att de måste invänta polis eller räddningstjänst för att dokumentera olyckan. Men det stämmer inte.

Den här filmen visar hur du ska köra åt sidan när du befinner dig på en flerfilig väg, alltså när det inte generellt går att säga ”kör in till vägrenen”.

Här kan du se hela filmen.

Läs också